Zřejmě myslel, že je to zábava, teď mu hrozí vězení

Posílil se alkoholem a s přáteli se měl bavit tím, že z balkónu domu v Ostravě-Porubě měl střílet z dlouhé černé zbraně po lidech. Jakmile to viděli svědci, nenechalo je to chladné a podivné či nebezpečné jednání oznámili na tísňovou linku 158.

Operační důstojník na místo vyslal hlídky, které se nacházely poblíž uvedené adresy a vzhledem k tomu, že nebylo zřejmé, o jakou zbraň se jedná, policisté museli k oznámení přistupovat tak, že na místě muže být „střelec“.

Policisté z oddělení hlídkové služby Ostrava už při příjezdu viděli na balkóně muže, který v ruce drží dlouhou zbraň. Místo události je frekventované a i přesto, že bylo pondělí večer kolem 20 hodiny, nacházely se zde osoby. Proto museli zaujmout takovou pozici, aby nedošlo ke zranění osob a rychle zakročit.

Během vystupování z auta však muž po policistech měl vystřelit, kdy zasáhl služební vozidlo. Během okamžiku na místo přijely posilující hlídky a společně zakročily. Netrvalo dlouho a podezřelý měl pouta na rukou.

Následně dobrovolně vydal i schovanou zbraň, se kterou měl střílet. Jak se ukázalo, jednalo se o airsoftovou zbraň, která je však z dálky nerozeznatelná a lehce zaměnitelná s pravou zbraní. Zadrženému muži, který měl střílet, byla naměřena dechová zkouška téměř 2 promile alkoholu v dechu. Naštěstí nedošlo ke zranění zúčastněných osob ani zakročujících policistů.

 Komisařka 4. oddělení obecné kriminality proti 25letému muži zahájila trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví. Obviněný muž byl do současné doby bez záznamu v rejstříku trestu. V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na šest let.

Lidé si mnohdy neuvědomují vážnost situace, kdy plynová či airsoftová zbraň je lehce zaměnitelná se skutečnou střelnou zbraní. Ve chvíli, kdy policisté přijmou oznámení o možném střelci, vždy k tomuto přistupují, jako by se jednalo o nebezpečného pachatele se střelnou zbraní.

(mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)