Kam do přírody k vodě v těchto dnech?

Koupání ve volné přírodě přináší řadu pozitiv, ale i rizik v podobě ne úplně vyhovující kvality vody. Jak jsme na tom v Moravskoslezském kraji? Pravidelný monitoring kvality koupacích vod zajišťuje Krajská hygienická stanice. Podobně jako jsme nedávno varovali před brušperskou nádrží, tentokrát ne zrovna dobře dopadly Těrlická přehrada a Vrbické jezero.

Dle monitorovacího kalendáře zaměstnanci „hygieny“ tentokrát odebrali vzorky vody na 14 koupacích místech na území okresů Opava, Bruntál a Karviná. Jedná se o tři koupací místa na vodní nádrži Slezská Harta (Leskovec nad Moravicí, Roudno a Nová Pláň), rybníky Tvrdkov, Edrovice a Bohušov, lom Svobodné Heřmanice, Stříbrné jezero, nádrž v Budišově nad Budišovkou, tři koupací místa Těrlické přehrady a Kališovo a Vrbické jezero.

Podle laboratorních analýz je voda vhodná ke koupání bez omezení ve všech sledovaných nádržích s výjimkou Těrlické přehrady a Vrbického jezera. Při koupání v těchto nádržích nelze vyloučit riziko vzniku onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

První kontrola kvality vody byla minulý týden zajištěna provozovatelem bazénu v areálu letního koupaliště v Ostravě-Porubě. Tento bazén je provozován v režimu přírodního koupaliště (nádrž ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované vody). Dále byla ověřena kvalita vody ve dvou přírodních koupacích biotopech – Plovárna Na výsluní v Úvalně na Bruntálsku a biotop ve Studénce v okrese Nový Jičín. Ve všech případech voda vyhověla legislativním požadavkům na koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na khsova.cz/obcanum/kvalita-vody.

(hav s využitím informací KHS MSK, foto Šifrového lomu: svobodnehermanice.cz)