Kde je možné se aktuálně bezpečně vykoupat v Moravskoslezském kraji?

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje opět odebrala vzorky z povrchových vod využívaných ke koupání na různých místech Moravskoslezského kraje. Zákaz koupání z důvodu masivního rozvoje sinic platí v rybníku Pod hradem v Bohušově. Jinde se situace spíše zlepšila.

Vzorky vody byly odebrány v okresech Frýdek-Místek (tři místa Žermanické přehrady, dvě místa na přehradě Olešná, nádrže Brušperk a Baška) a Nový Jičín (nádrže Větřkovice, Kacabaja, Čerťák a Údolí mladých). Mimořádně pak byla ověřena kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově, na všech třech místech Slezské Harty, v lomu Svobodné Heřmanice na Bruntálsku a v Kališově jezeře v okrese Karviná.

Kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově se oproti minulému týdnu významně nezměnila, a proto stále platí zákaz koupání z důvodu masivního rozvoje sinic, který byl vydán minulý týden.

Mikrobiologické analýzy prokázaly zlepšení kvality vody na všech třech místech Slezské Harty a lomu Svobodné Heřmanice. V současné době je v těchto vodních plochách voda vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Rovněž se mírně zlepšila kvalita vody v Kališově jezeře v Bohumíně. Množství sinic ve vodě však může nadále způsobit zdravotní potíže vnímavým jedincům (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem), proto doporučujeme zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se nejlépe osprchovat pitnou vodou. Sinice obsahují látky, jež mohou způsobovat různé alergické reakce. U koupajícího se člověka se v závislosti na jeho individuální citlivosti mohou vyskytovat různé projevy, např. kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i různé jedovaté látky (toxiny), které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potížemi, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy.

V průběhu tohoto týdne obdržela KHS MSK prostřednictvím vyplněného dotazníku hlášení o vzniku zdravotních problémů (svědivá vyrážka) u tří osob v souvislosti s koupáním ve vodní nádrži Baška. Na základě tohoto hlášení byl zajištěn sběr plžů a následné stanovení původců cerkáriové dermatitidy. Laboratorní analýzou bylo potvrzeno uvolňování cerkárií, které mohou způsobit toto onemocnění.

S ohledem na hlášená onemocnění a potvrzení původců cerkáriové dermatitidy nelze vyloučit riziko tohoto onemocnění při koupání v této nádrži. Obdobně nelze toto riziko vyloučit při koupání v nádrži Brušperk, a to na základě hlášení tohoto onemocnění v minulých koupacích sezónách.

Podle monitorovacího kalendáře zajistil v tomto týdnu kontrolu kvality vody provozovatel štěrkovny Hlučín. Laboratorní analýzy sice prokázaly vyhovující kvalitu vody, avšak s ohledem na hlášená onemocnění u dvou osob v této koupací sezóně i v této nádrži nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Zaměstnanci KHS MSK rovněž pokračovali v kontrolách přírodních koupališť. Minulý týden byla provedena kontrola v areálu Letního koupaliště Ostrava – Poruba, kde v režimu přírodního koupaliště je provozován bazén plavci. Dále byla ověřena kvalita vody v nádržích ke koupání u chaty Dukla a u Horského hotelu Lorkova vila v Čeladné. Tento týden ověřili zaměstnanci KHS MSK kvalitu vody v přírodním koupališti Karvinské moře. U všech přírodních koupališť kvalita vody vyhověla požadavkům ke koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na stránkách www.khsova.cz/obcanum/kvalita-vody. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto nádrže Karvinské moře: mojekarvina.cz)