Využití first responderů a jejich přínos v MSK

Dne 9. srpna 2022 proběhla tisková konference ZZS MSK, jejímž tématem byl projekt First responderů, neboli laických školených zachránců. Kromě vedoucích pracovníků zdravotnické záchranné služby se setkání zúčastnili také představitelé Moravskoslezského kraje. Pozvání přijal i jeden z first responderů.

Projekt byl zahájen v roce 2018 a slouží k poskytnutí první pomoci v situacích přímého ohrožení života, jakými jsou bezvědomí či těžké úrazy. Je založen na aktivaci vyškolených zachránců pomocí mobilní aplikace a jejich současné vyslání s posádkami profesionálních záchranářů.

Profit pro pacienta je v řadě případů časový, kdy školený zachránce, pokud se nachází poblíž, poskytne kvalitně nezbytnou základní první pomoc v řádu minut před příjezdem týmu ZZS. Zvyšuje tak naději pacienta na přežití.

Doba příjezdu posádky ZZS MSK činí průměrně 8,5 minuty, kdežto školený zachránce je u postiženého o dvě minuty dříve.

Jako ukázkový příklad funkčnosti systému uvádí vedoucí vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS MSK a projektu First responderů, Petr Jaššo, případ z května tohoto roku: „Náhlé bezvědomí a bezdeší na ulici bylo na lince 155 nahlášeno v dopoledních hodinách. Na místo ihned vyrazila posádka ZZS a výzvu přijal rovněž first responder, jelikož místo zásahu bylo přímo před jeho domem. Na místě byl za 29 sekund, kdy volající svědek události pouze stál s telefonem, ale pokyny dispečera k zahájení kompresí hrudníku neplnil. Padesátiletý pacient se srdeční zástavou tak byl díky přítomnosti zachránce resuscitován od první minuty kolapsu. Po sedmi minutách se připojila posádka záchranářů, která v dalších čtyřech minutách pomohla k návratu srdečního oběhu. I přes 11 minut trvající resuscitaci je dnes pacient zpět v běžném životě a žije dále kvalitně svůj život“.

Po prvních šesti měsících v roce 2018 evidovala ZZS MSK celkem 102 realizovaných zásahů first responderů. Následně vlivem koronavirové krize došlo z důvodu ochrany dobrovolných zachránců k zastavení projektu.

Od ledna roku 2022 projekt úspěšně pokračuje a na území našeho kraje proběhla již opět téměř stovka těchto zásahů.Myslel jsem si, že mne zachraňoval soused, který vím, že volal záchranku. Když mne pustili z nemocnice, přišel se mi ale omluvit, že v danou chvíli neposlouchal dispečera a nestlačoval mi hrudník. Za toto děkuji právě vašemu responderovi“, uvádí 50-letý pacient, který si přál zůstat v anonymitě. Časné zahájené kvalitní komprese na místě srdeční zástavy tak již v desítkách případů v našem kraji pomohly k záchraně pacientů.

 „Díky pravidelným školením našich first responderů víme, že tato pomoc je poskytována odborně a kvalitně. Rychlou a účinnou první pomoc však může poskytnout opravdu každý. Díky dispečerům tísňové linky 155 je možno instruovat k první pomoc v rámci tzv. telefonicky asistované neodkladné resuscitace i úplné laiky“, doplňuje ředitel ZZS MSK Roman Gřegoř.

V registru projektu je momentálně téměř 700 vybraných dobrovolníků z řad profesních zdravotníků, policistů i hasičů. ZZS MSK se zároveň zasazuje o větší rozšíření obecného povědomí o činnosti first responderů, a sdílení úspěšnosti jejich působení.

Jsem rád, že se služba, která pomáhá efektivněji chránit zdraví a životy, osvědčila a funguje. A že jsou mezi námi lidé, kteří jsou ochotní být k dispozici a pomoci, kdykoliv je potřeba. Díky tomu se k pacientovi dostane první pomoc v kratším čase, což zvýší šance na úspěšnější léčbu nebo na přežití. Tato chytrá vychytávka je dalším krokem ke zlepšení lékařské péče v Moravskoslezském kraji,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro zdravotnictví, Martin Gebauer. (mabys, zdroj: ZZS MSK)