Kvalita vody pro koupání ve volné přírodě se většinou spíše zhoršuje

Také tento týden byla sledována kvalita vody ke koupání v přírodě. Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se zaměřili na vody v okresech Nový Jičín a Frýdek-Místek, ale i jinde.

Z jejich zprávy mimo jiné vyplývá, že kvalita vody v rybníku Pod hradem v Bohušově je stále špatná a platí zákaz koupání vydaný z důvodu masivního rozvoje sinic.

Nárůst množství sinic byl zaznamenán ve vodě Vrbického jezera, kde je voda klasifikována jako nevhodná ke koupání. Existuje zde i riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou.

Sinice v množství, které mohou vyvolat zdravotní potíže po koupání u vnímavých jedinců, byly zjištěny ve vodě nádrží Olešná na Frýdeckomístecku a Čerťák v Novém Jičíně. Zde se doporučuje těmto rizikovým skupinám zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou.

Prostřednictvím dotazníku „Nemoci z koupání“ byly také nahlášeny další případy svědivé vyrážky po koupání ve vodní nádrži Baška. Tato vodu je tudíž také nevhodná ke koupání.

Riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze vyloučit na nádrži Brušperk, zde však v souvislosti s koupáním nebylo hlášeno v této sezóně doposud žádné onemocnění.

Zhoršená mikrobiologická kvalita, která může být příčinou střevních a žaludečních potíží, byla zjištěna v nádrži Údolí mladých na Novojičínsku.

Začátkem týdne zajistil další kontrolu kvality vody v jezeře provozovatel areálu štěrkovny Hlučín. Kvalita vody po mikrobiologické i biologické stránce je vyhovující, avšak ani v této nádrži nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, neboť v této sezóně byly hlášeny dva případy onemocnění (svědivá vyrážka) v souvislosti s koupáním v jezeře.

Průběžně pokračují kontroly kvality vody v provozovaných koupalištích s přírodním čištěním vody a nádržích ke koupání. Všechny dostupné výsledky za poslední dva týdny byly vyhovující.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na www.khsova.cz/obcanum/kvalita-vody.

Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

(hav, foto z nádrže Slezská Harta – Nová Pláň: khsova.cz)