Porubské Alšovo náměstí ožije netradičním projektem

Už počtvrté se v Ostravě - Porubě bude konat netradiční akce s názvem Sdílko, která zajímavým způsobem proměňuje veřejný prostor. Centrem dění bude od 16. do 30. srpna 2022 opět Alšovo náměstí. Těšit se tak můžete na nákupy zajímavého zboží, třeba módních doplňků, dobrou kávu nebo výstavy.

„Alšovo náměstí je pro akci tohoto typu ideální. Poprvé budeme mít k dispozici pět kontejnerů určených pro regionální prodejce. Vybírali jsme je tak, aby se představili lidé, kteří vyrábějí nebo nabízejí něco zajímavého. Myslím si, že se nám to povedlo,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová.

V průběhu čtrnácti dnů se na Sdílku představí celkem třiašedesát vystavujících, z toho osmatřicet bude na akci poprvé. Lidé se mohou těšit na zajímavou módu, jídlo nebo zboží pro děti či pejskaře. V jednom z výstavních modulů bude kavárna, v níž se v během Sdílka vystřídají tři provozovatelé: Meraki, Y-COFFEE a Medoo – Zámecká medárna. Chybět nebudou ani prostory, ve kterých Poruba představí zajímavosti z obvodu.

„Návštěvníci nepřijdou o tradiční výstavu s plánovanými projekty. Na informačních panelech jim ukážeme například připravovanou rekonstrukci Zámeckého parku, revitalizaci parků u DK Poklad nebo například řešení prostoru u Floridy. Část výstavy bude také věnována rekonstrukci Oblouku a projektům, které se v Porubě podařilo v posledních letech dokončit,“ řekla starostka.

Netradiční bienále nenabízí jen možnost se na chvíli zastavit a prohlédnout si nabídku zajímavých produktů či projektů. Zájemci se mohou zapojit taky do několika workshopů či přednášek.
„Již tradičně máme připravenu spoustu kreativních workshopů – malování na tenisky, dekorování květinových věnců nebo třeba tkaní či výrobu datlových lízátek. Poprvé zde budou také dva pracovní semináře pro samotné obchodníky. Ve čtvrtek 18. srpna se spolu s lektorem Honzou Panušem ze společnosti Raynet zaměříme na to, jak vylepšit prodejní schopnosti. V neděli 21. srpna s lektorkami Martinou Dvořáčkovou a Denisou Bajgarovou pronikneme do tvorby videí na sociální sítě, a to konkrétně Instagram REELS. Připravena je i řada hudebních vystoupení – od jazzu přes folk rock až po elektronickou hudbu na páteční večery,“ uvedla jedna z organizátorek akce Kamila Smutná.

Ačkoli nakoupit si můžete přijít hned 16. srpna dopoledne, slavnostní zahájení se uskuteční až v 16 hodin. „Budeme rádi, pokud se přijdete podívat. Na místě už budou první vystavující a pro první den jsme vybrali obchodníky z Poruby. Jsme rádi, že je u nás tolik šikovných živnostníků. Věřím, že Porubané využijí příležitost a přijdou se s nimi osobně seznámit. Třeba na slavnostní zahájení, na kterém vystoupí pohybové studio Sundara a jazzová formace Katka a Jazzbanda,“ dodala starostka Lucie Baránková Vilamová.

První prodejní den se představí firmy Lékárna ve Věžičkách, montessori hračky Vavito, bistro Snídaňuj, delikatesy Gaston chilli, pohybové studio Sundara a kavárna Meraki.

Více informací o Sdílku je k dispozici na www.sdilkoporuba.cz, kde je přehled vystavujících, program i různé zajímavosti. Další podrobnosti najdou zájemci na facebook.com/sdilkoporuba

(hav s využitím informací z poruba.ostrava.cz, foto: sdilkoporuba.cz)