Ve Vrbickém jezeře u Bohumína platí nově zákaz koupání

V nádržích, kde se v minulých dnech vyskytovaly ve významném množství sinice, se kvalita vody ještě zhoršila. Masivní rozvoj sinic byl kromě rybníku Pod hradem v Bohušově, kde byl vydán zákaz koupání již dříve, zaznamenán rovněž ve Vrbickém jezeře u Bohumína. Proto byl i zde od čtvrtku 18. 8. 2022 vydán Krajskou hygienickou stanicí zákaz koupání. Problémy s kvalitou koupacích vod jsou ale i jinde.

Nárůst množství sinic byl potvrzen v nádržích Olešná (sledována na 2 místech – Palkovice a Místek) v okrese Frýdek – Místek a Čerťák v Novém Jičíně. V souvislosti s koupáním v těchto nádržích se mohou vyskytnout zdravotní potíže (střevní či žaludeční potíže, bolest hlavy, vyrážky, zarudlé oči, rýma) nejen u vnímavých jedinců, ale i běžné populace. Voda je zde hodnocena jako nevhodná ke koupání.

Zhoršená mikrobiologická kvalita, která může být příčinou střevních a žaludečních potíží, byla zaznamenána v rybníku Edrovice na Bruntálsku. Naopak ke zlepšení v mikrobiologických ukazatelích došlo v nádrži Údolí mladých v Bílovci na Novojičínsku, koupání v této nádrži již není nutno omezovat.

Riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze vyloučit v Těrlické přehradě, zde však v souvislosti s koupáním nebylo v této sezóně doposud hlášeno žádné onemocnění.
V souvislosti s koupáním ve vodní nádrži Baška, kde byly v minulých dvou týdnech hlášeny případy vzniku zdravotních potíží (svědivá vyrážka), nebyla v tomto týdnu přijata žádná další oznámení. S ohledem na předchozí hlášení těchto zdravotních problémů a potvrzení původců cerkáriové dermatitidy odebraných plžů z července letošního roku, je nadále tato nádrž hodnocena jako nevhodná ke koupání.

Naopak vyhovující kvalita vody ke koupání je například v Karvinské moři, v letním koupališti Poruba (provozován v režimu přírodního koupaliště), nádrži ke koupání v areálu Heipark v Tošovicích a všech třech koupališť s přírodním čištěním vody (plovárna Na výsluní v Úvalně, koupací biotop ve Studénce a koupaliště u Penzionu Jurášek v Kunčicích nad Ondřejníkem).

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na stránce www.khsova.cz/obcanum/kvalita-vody.

(hav, foto Vrbického jezera u Bohumína: kudyznudy.cz)