Milostivé léto pomůže třeba i ostravským černým pasažérům s dluhy

Akce Milostivé léto, která byla premiérově spuštěna loni, znova umožní lidem s exekucemi zbavit se svých dluhů, případně jejich objem zásadně snížit. Od začátku září až do konce listopadu 2022 tedy dlužníkům postačí uhradit dlužní jistinu, spolu se stanoveným poplatkem exekutorovi. Zbytek dluhu jim bude odpuštěn.

Milostivé léto se týká především dluhů vůči státním a veřejnoprávním věřitelům (stát, města, obce, zdravotní pojišťovny, veřejnoprávní média, veřejné nemocnice apod.). Stejně jako loni se však mohou dobrovolně připojit soukromé instituce typu bank či komerčních pojišťoven. Podmínkou je, aby dlužník nebyl v insolvenci a dluh naopak byl vymáhán soudním exekutorem. Do Milostivého léta spadají pouze exekuce zahájené před datem 28. 10. 2021.

Statutární město Ostrava tuto celostátní akci vítá už vzhledem ke skutečnosti, že ke konci loňského roku se na jeho území nacházelo v exekuci přesně 32 070 osob. To představuje 13,45 % obyvatel starších 15 let. Přes čtyři pětiny z nich přitom čelí více než jednomu exekučnímu řízení. Magistrát se proto aktivně rozhodl přispět k co nejlepší informovanosti Ostravanů o Milostivém létu, k dispozici bude i profesionální pomoc ze strany sociálních pracovníků.

Značnou část pohledávek tvoří právě pokuty za jízdu bez platných jízdenek v hromadné dopravě. Dopravní podnik Ostrava se proto rozhodl věnovat Milostivému létu rozšířenou podporu. Její podobu shrnul ředitel Daniel Morys: „Chceme dát šanci každému, kdo Dopravnímu podniku Ostrava dluží. Milostivé léto se ve své nynější podobě týká asi 36 tisíců exekucí u asi 18 tisíc dlužníků DPO. V námi rozšířené podobě tak dáváme příležitost dohromady zhruba 30 tisícům dlužníků DPO. Stačí kontaktovat naše specializované pracoviště: Zákaznické centrum oddělení řízení pohledávek nebo zavolat na číslo 597 401 617, možné je poslat i e-mail na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..“

Ostravané se také mohou se svými dotazy v této věci obracet na pracovníky Sociopointu. Učinit tak lze telefonicky, na linku 800 700 650, případně e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Kdo upřednostňuje osobní schůzku, může dorazit na Magistrát města Ostravy na Prokešově náměstí 8 do kanceláře č. 51. Sociální pracovníci zde budou nápomocni v následujících časech: pondělí a středa od 8 do 17 hodin, úterý a pátek od 8 do 12 hodin, čtvrtek od 8 do 16 hodin.

Další podrobnosti, včetně „manuálu“ správného postupu lze najít na webových stránkách socialniveci.ostrava.cz a na webu Bezpečnější Ostrava bezpecnejsi.ostrava.cz/milostive-leto-ii nebo přímo na stránkách milostiveleto.cz. Pomoci je připravena rovněž Dluhová linka Člověka v tísni 770 600 800.

Radu a pomoc při využití institutu Milostivého léta poskytnou i sociální odbory ostravských městských obvodů, jakož i různé neziskové organizace, třeba Diecézní charita ostravsko-opavská.

(hav s využitím informací z ostrava.cz, foto: socialniveci.ostrava.cz)