Mezinárodní setkání jízdních policií proběhne letos opět v Ostravě

Jedinečnou souhru policejního koně a jezdce, stejně tak jako jejich připravenost pro plnění náročných úkolů při zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku budou mít nejen občané města Ostravy možnost vidět již tuto sobotu od 12:30 hod. v ostravských Komenského sadech.

Pod záštitou primátora statutárního města Ostravy Tomáše Macury se uskuteční v pořadí již čtyřiadvacáté Mezinárodní setkání jízdních policií.  

Českou republiku budou na této akci reprezentovat týmy Městské policie Ostrava a Městské policie Praha, dále jízdní oddíly Policie České republiky z Brna a ze Zlína. Ze zahraničí se představí tři zástupci jízdní policie z Polska a jeden z Německa.

„Letošní ročník je výjimečný v tom, že se koná v roce, ve kterém Městská policie Ostrava slaví třicáté výročí svého vzniku. Stejné výročí je pak spojeno i s existencí jízdního oddílu, respektive skupinou hipologie Městské policie Ostrava,“ dodal ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček.

K vidění bude celkem dvacet čtyři koní a dvacet tři jezdců. V letošním ročníku opět dominují ženy. Startovat jich bude celkem třináct, zatímco mužů bude startovat deset.

Jezdci se představí v celkem třech disciplínách. U první, tzv. cross parkuru, bude cílem dokončit trasu složenou z překážek v členitém terénu v co možná nejkratším čase.

Při druhé soutěži, tzv. zrcadlovém skákání, se vždy dvojice jezdců utká mezi sebou na dvou identických parkurech.

Poslední a zároveň nejtěžší bude speciální parkur pro služební koně, který obsahuje řadu záludných a rušících překážek, se kterými se jezdci i koně mohou setkat v reálné situaci při výkonu služby.

Pro diváky bude rovněž připraven doprovodný program v podobě ukázky čtyřspřeží starokladrubských koní a ukázky výcviku služebních psů, které zajistí strážníci-kynologové Městské policie Ostrava.

Postaráno bude také o nejmenší návštěvníky. K dispozici bude laserová střelnice, kreslení a kvízy. Chybět nebude ani ukázka výstroje a výzbroje strážníků.

Vstup na akci je zdarma. (mabys, zdroj: IBC Moravskoslezského kraje)