Ovečky jako alternativa sekaček spásají trávu před Outlet Arena Moravia

Ostravská Outlet Arena Moravia se rozhodla netradičně využít výjimečný venkovní prostor a svůj rozlehlý travnatý pozemek věnovala ovcím. Zatím tříčlenné stádo se stará o zpracování trávy místo sekaček.

Ovce jsou umístěny na ploše, která se nachází v přední části areálu. Outlet připravil koncept využití volného travnatého prostředí s docílením alternativního zpracování travin. Je známo, že ovce se nejen umí postarat o spásání travního porostu, ale také zajišťují správné hnojení trávy a půdy samotné. Ovce jsou v uvedených prostorách k vidění od konce června a mají k dispozici ohrazený výběh, jehož součástí je i malý přístřešek zajišťující osazenstvu úkryt před horkým sluncem, deštěm i bouřkami. Dostávají správnou péči a výživu v podobě minerálního lizu, speciálních granulí, a pečlivě se u nich dohlíží na dostatek tekutin.

Zatím se na venkovním prostranství pase tříčlenné stádo, které se pravděpodobně do budoucna ještě rozroste. „Chtěli jsme docílit smysluplnějšího využití naší volné travnaté plochy a napadlo nás použít přirozenější zpracování travin s pomocí ovcí. Také jsme chtěli dětem, které navštíví náš Outlet, ukázat důležitost a využití těchto domestikovaných zvířat, prospěšných nejen na farmách a chovatelských stanicích,“ uvedla Hana Zielinová, ředitelka Outlet Arena Moravia.

Využívání ovcí, koz i krav je v současnosti na vzestupu. Umožňuje tradiční zpracování travin bez nadbytečné spotřeby benzínu nebo elektřiny. Ovčí „hnojivo“ je také mnohem hodnotnější než to průmyslové. Celý koncept poukazuje na důležitost pomalého návratu k přirozené formě života tam, kde je to možné.

V Outletu je k vidění plemeno Oxford Down, které je velmi adaptabilní a nenáročné. Jeho šlechtění se věnuji od roku 1998 na své menší farmě v Orlové Lutyni. Ovečky mají životní podmínky přizpůsobené svým potřebám a dobře prospívají,“ doplnila chovatelka ovcí Daniela Dziková.

(sd, Text a foto: Outlet Arena Moravia)