Klikli na odkaz v inzerátu, během několika minut přišli o své úspory

Žádáme veřejnost o pomoc při ztotožnění muže a současně vyzýváme občany, ať jsou obezřetní jak při nakupování, tak při prodávání věcí na internetu…

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Ostrava prověřují okolnosti několika skutků zločinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu podvodu. V současné době již evidujeme škodu okolo částky 2.000.000,- Kč u téměř dvou desítek poškozených osob napříč celou Českou republikou.

Způsob provedení je velmi obdobný. Poškozený si podá inzerát na internetový portál Bazoš.cz. Potencionální zájemce (pachatel) ve většině případů přes aplikaci WhatsApp ho kontaktuje se zájmem o koupi nabízeného zboží. Následně mu zašle link ceskaposta-platba.top, který se tváří jako oficiální link České pošty. Jedná se o odkaz, kde si má poškozený „vyzvednout zaplacenou cenu“. Ve chvíli, kdy poškozený link otevře, je přesměrován na stránky připomínající jeho banku. Následně už přichází přihlášení a potvrzení přihlášení do internetového bankovnictví. Potencionální kupující – PACHATEL tím získá plný přístup do jeho bankovního účtu a zcizí peníze, které má prodávající na účtu.

V souvislosti s tímto případem žádáme veřejnost o pomoc při ztotožnění muže:

Popis muže z fotografie: věk 20 až 25 let, tmavé vlasy a tmavý plnovous. Muž má výrazné tetováním v oblasti nad koleny levé i pravé nohy a tetování na pravé ruce. S největší pravděpodobností se jedná o cizince vystupující pod jménem Igor nebo Ramil Gonoshaev.

Pro dosažení účelu trestního řízení kriminalisté v souvislosti s prověřováním tohoto trestného činu žádají veřejnost o pomoc a spolupráci při ustanovení totožnosti muže z fotografie. Muž by mohl významnou měrou dopomoci objasnit některé skutečnosti důležité pro trestní řízení.

Žádáme veřejnost, která by mohla k totožnosti muže poskytnout jakékoliv informace, aby se obrátila na linku 158, případně na nejbližší policejní služebnu.

Za informace, které povedou k objasnění skutku, děkujeme.

Rádi bychom chtěli znovu apelovat na občany, kteří prodávají věci přes internetové portály, neotevírejte žádné odkazy tvářící se jako vaše banka. Nechte si poslat peníze na dobírku či přímo na účet. Jakékoliv otevření odkazu, který neznáte, vám může způsobit finanční ztrátu. Kupující nikdy nepotřebuje znát číslo platební karty. Nepřihlašujte se do internetového bankovnictví na jiných stránkách, než jsou oficiální stránky banky!!! Jediné co kupující potřebuje znát, je číslo účtu.

POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE (mabys)