Špička českého discgolfu už tento víkend v Novém Jičíně

Od pátku 30. září bude na hřišti v Novém Jičíně bojovat elita českého discgolfu.

Turnaje se zúčastní 120 soutěžících z celé republiky a mezi přihlášenými je i několik cizinců převážně z Polska a Německa. Turnajová kapacita je už zcela zaplněna. Devátý ročník Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022 je zařazen jako poslední ze série čtyř nejprestižnějších českých turnajů – KOSTKA stav Czech Discgolf Tour. Na ty nejlepší hráče čeká v tomto turnaji odměna zhruba 60 tisíc korun (50 procent z vybraného startovného). Hřiště v Novém Jičíně je mezi hráči velice oblíbené, hlavně díky skvělé atmosféře, nádhernému prostředí a samotné hrací ploše, která je pro zúčastněné výzvou i zážitkem zároveň.

Na turnaj není pro diváky nutná jakákoliv registrace ani vstupenka. Veřejnost si může tuto stále oblíbenější sportovní disciplínu vyzkoušet ve čtvrtek 29. září od 16:00, kdy organizátoři spolu s českými reprezentanty plánují trénink pro všechny, kdo si chtějí svůj um s diskem otestovat.

Ve čtvrtek je zároveň plánovaná takzvaná „puttovačka“, tedy nejdelší možný jeden hod, kdy se hráči postupně na tři pokusy snaží trefovat do koše, a každé kolo s větší vzdáleností hodu. Ta proběhne v 18:30 ve Smetanových sadech v Novém Jičíně.

Finální kolo („flight“) turnaje, kterého se zúčastní průběžně nejlepší hráči a které rozhodne o vítězi, je plánováno na neděli 2. října 2022 zhruba ve 14:00. Výsledky budou zveřejněny tentýž den v 18:00.

Kdy:

29. 9., 16:00 tréninky pro veřejnost, 18:30 „puttovačka“

30. 9. – 2. 10., hlavní turnaj Moravian Open – Jiří Bílek Memorial 2022

 

Kde:

turnaj – Hřiště v Novém Jičíně (rozmístění jednotlivých košů)

tréninky pro veřejnost – discgolf park Bocheta

exhibiční „puttovačka“ – Smetanovy sady Nový Jičín

 

Turnajové centrum:

Chata Svinec

Harmonogram turnaje:

čtvrtek 29. 9. 2022

8:00 – hřiště připraveno k tréninku, otevřeno pouze pro hráče turnaje (zdarma)

11:00 – otevřeno turnajové centrum (registrace hráčů)

16:00 – discgolfová akademie s Českou discgolfovou reprezentací v DiscGolfParku Bocheta

18:30 – tradiční putting contest ve Smetanových sadech v Novém Jičíně

20:00 – slavnostní zahájení turnaje a players meeting v SVČ Fokus Nový Jičín

pátek 30. 9. 2022

8:00 – první kolo turnaje, postupným startem (po 10 minutách) z jamky číslo 1

20:00 – trading night a dražba vzpomínkových předmětů (triček, hráčských balíčků, atd.) z předchozích ročníků Moravian Open, a možná i nějakých dalších turnajů

 

sobota 1. 10. 2022

8:00 – druhé kolo turnaje, postupným startem (po 10 minutách) z jamky číslo 1

Neděle 2. 10. 2022

8:00 – třetí kolo turnaje, postupným startem (po 10 minutách) z jamky číslo 1

cca 14:00 – výhoz nejlepších hráčů na z jamky č. 1

cca 18:00 – slavnostní vyhlášení výsledků

Český discgolf v posledních letech rychle roste. Stáváme se velmocí v počtu hřišť

V roce 2021 proběhlo i přes vládní koronavirová omezení celkem 193 turnajů, což je o 40 procent víc než v roce 2020. Letos bude číslo pravděpodobně ještě vyšší.

Česká asociace discgolfu (ČADG) má v současnosti 550 registrovaných platících členů. Od začátku letošního roku taky přibylo na iDiscgolf.cz přes 200 nových uživatelů, což je nejvyšší sezónní nárůst v historii. Členství v asociaci nicméně není podmínkou pro hraní na veřejně dostupných hřištích. Asociace tak odhaduje, že discgolf v Česku hrají desetitisíce lidí. Registrovaní členové mají pouze zvýhodněné podmínky vstupu na turnaje pod hlavičkou ČADG.

Discgolfová hřiště se v Česku rychle množí – jen od Nového roku jich u nás přibylo 7 a podle plánu by měl být discgolfový stavební boom letos vůbec největší. Už teď tady hracích ploch máme víc než stovku. To nás řadí mezi země s nejvyšším počtem hřišť v Evropě. Nacházejí se v podstatě po celé České republice (jejich mapa je zpracována zde). Většina je umístěna v městských parcích a v okolí měst či vesnic. Výhodou je, že discgolfová hřiště mohou koexistovat se stávajícím zařízením a vybavením parku. V okolí pak často vznikají kluby, které organizují společné tréninky či různé turnaje a soutěže.

O discgolfu

Discgolf je svou podstatou sport podobný tradičnímu golfu. Místo míčků a holí však hráči používají létající disk nazývaný také frisbee. Tento sport byl formován v 70. letech v USA a stejně jako u klasického golfu, kde je cílem dokončení každé jamky v co nejmenším počtu úderů, je v případě discgolfu potřeba dostat disk do jamky na nejmenší počet hodů. Disk je hozen z vymezeného odpaliště na cíl, což je vyvýšený kovový koš. Jak hráč postupuje po jamce, musí provést každý následný hod z místa, kam dopadl předchozí hod. Stromy, keře a změny terénu na jamkách a kolem nich představují pro discgolfisty náročné překážky. Jamka končí dohozením disku do koše. Discgolf sdílí stejné radosti a frustrace tradičního golfu, ať už jde o dlouhé dohození do koše nebo zasažení stromu v polovině dráhy.

Největším rozdílem je však skutečnost, že discgolf jen málokdy vyžaduje poplatek za hru a je navržen tak, aby si jej mohli užívat muži i ženy všech věkových skupin a bez ohledu na ekonomické postavení. Discgolf lze hrát od školního věku do stáří, což z něj činí jeden z nejdostupnějších pohybových sportů po celý život. (mabys, zdroj: idisckgolf.cz)