Šest jednotek hasičů pomáhalo v Bohumíně s přeložením čtyř tisíc tun zahřátého uhlí

Od pátku 30. září 2022 až do sobotního večera zasahovali hasiči v Bohumíně, kde pomáhali s přeložením zhruba čtyř tisíc tun uhlí zahřátého na nebezpečně vysokou teplotu.

Událost byla ohlášena v pátek krátce před půl devátou večer. Na místo byli vysláni hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Bohumíně a spolu s nimi dobrovolná jednotka ze Starého Bohumína.

Hasiči průzkumem zjistili, že je na místě uskladněno několik tisíc tun uhlí, na dvou místech našli ohnisko zahřáté nad kritickou teplotu.

Dojde-li ke zvýšení teploty uhlí na 40 až 50 °C, je nutné hromadu ochladit přeložením na jiné volné místo a rozložením do tenké vrstvy. Při dosažení teploty 65 °C již dochází k hoření uhlí a jedná se o požár.

Velitel zásahu si postupně vyžádal kolový nakladač ze Záchranného útvaru HZS CŘ v Hlučíně, protiplynový automobil ze stanice HZS MSK v Karviné pro měření koncentrace oxidu uhelnatého a velkoobjemové cisterny pro dopravu vody ze stanic HZS MSK Orlová a Slezská Ostrava. Další dva bagry a rovněž železniční cisterny s vodou zajistil správce skladu.

Hloubkovým teploměrem prováděly jednotky průběžné monitorování teploty uhlí - pohybovala se v rozsahu 65 až 83 °C.

V sobotu 1. října 2022 v 19:00 byl zásah ukončen - hromady uhlí byly přeloženy a ochlazeny vodou na bezpečnou mez. Dohled nad místem události až do pondělních ranních hodin zajistí zaměstnanci správce areálu.

(mabys, zdroj: HZS MSK)