Senior ležel bez pomoci tři dny ve vaně

Uplynulou středu po osmé hodině ranní vyjížděla smíšená hlídka strážníků do jednoho z bytů v Ostravě-Michálkovicích, ve kterém bydlel osamocený 67letý senior a který již delší čas neměl vycházet ze svého bytu. Díky souběhu okolností mohl senior později hovořit o štěstí v neštěstí.

Celý příběh se započal odvíjet ve středu 28. září v ranních hodinách telefonátem 76leté paní, která telefonovala na služebnu strážníků ve Slezské Ostravě. Chtěla hovořit přímo se strážnicí Hanou Jendrykovou. Tu totiž znala seniorka osobně, protože strážnice slouží v okrsku, ve kterém seniorka bydlí.

V telefonátu seniorka uvedla, že již nějaký čas neviděla svého souseda. Dále strážnici sdělila, že se jí zdá být podezřelé i to, že soused má své auto zaparkováno u domu a v jeho koupelně se neustále svítí. Dokonce se sama snažila na souseda „dozvonit a doklepat“, ale bezvýsledně.

Protože měla o svého souseda strach, vzpomněla si právě na strážnici Jendrykovou a zavolala ji s prosbou o pomoc.

Strážnice se rozhodla na nic nečekat a společně s kolegy se vydala do svého okrsku v Ostravě-Michálkovicích situaci prověřit. Po příjezdu na místo se potvrdily skutečnosti, které ji v telefonátu uvedla sousedka seniora. Hlídka proto pojala podezření, že senior se nachází skutečně uvězněný v bytě.

Toto podezření se potvrdilo krátce poté, co strážníci klepali na okno kuchyně i koupelny bytu seniora, který se nacházel ve vyvýšeném přízemí. Právě přes okno koupelny hlídka zaslechla tlumený nesrozumitelný mužský hlas. Jamile se strážníci vydali ke dveřím bytu, podařilo se jim se seniorem navázat už lepší komunikaci.

Senior jim v krátkých větách sdělil, že leží ve vaně již tři dny a je mu zima. Díky tomu, že je zesláblý, nemůže z vany bez cizí pomoci vylézt. Dle jeho sdělení nebyl nikterak zraněný.

Vzhledem k okolnostem případu proto strážníci přivolali na místo hasiče, kteří zajistili vstup do bytu prostřednictvím okna v koupelně. Hlídka na místo rovněž přivolala i zdravotníky, kteří po prvotním ošetření převezli seniora na interní oddělení Městské nemocnice v Ostravě. 

Strážnice – okrskářka Hana Jendryková k celé věci uvedla: „Paní znám osobně, jako mnoho dalších občanů v mém okrsku. Jsem moc ráda, že mám její důvěru. Ještě více mě ale těší, že díky jejímu telefonátu jsme pomohli seniorovi, který ležel tři dny bez pomoci ve vaně“.

Snahou vedení Městské policie Ostrava je, aby každý občan znal „svého strážníka“ a s důvěrou se na něj obracel. 

Městská policie Ostrava proto disponuje celkem 109 strážníky – okrskáři, kteří převážně vykonávají službu ve svěřeném okrsku. V tomto okrsku pak pomáhají obyvatelům řešit jejich dennodenní starosti a strasti týkající se občanského soužití, veřejného pořádku či dopravních komplikací.

Občané Ostrava mají možnost nalézt a kontaktovat svého okrskáře na webových stránkách Městské policie Ostrava www.mpostrava.cz.

(mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)