Hasiči ve Frýdku-Místku pomohli úspěšně resuscitovat ženu, z domu ji transportovali na automobilovém žebříku

V pondělí 3. října 2022 odpoledne zasahovali hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Frýdek-Místek ve Frýdku u záchrany ženy v jednom z rodinných domů.

Událost byla jednotce ohlášena pět minut před šestnáctou hodinou původně jako  - pro hasiče poměrně obvyklý - požadavek na transport pacienta z patra rodinného domu k sanitce.

V průběhu zásahu však došlo ke zhoršení zdravotního stavu, zdravotníci zahájili nepřímou srdeční masáž, do které se následně zapojili i hasiči.

Po úspěšném obnovení životních funkcí velitel zásahu vyhodnotil schodiště domu jako nebezpečné pro následný transport, k zásahu si tak povolal automobilový žebřík.

Výšková technika je vybavena adaptérem pro montáž transportních nosítek přímo do záchranného koše. S jeho pomocí hasiči vyjeli až k balkonu, kde nosítka upevnili na koš a za stálého monitorování životních funkcí svezli ženu na zem, kde si ji opět převzali zdravotníci.

Hasičská jednotka sanitku doprovodila i do nemocnice - tam pomohla s přeložením ženy na lůžko urgentního příjmu a také si zpět převzala použité vybavení. (mabys, zdroj: HZS MSK)