Strážníci spustili preventivní projekt s názvem #onlineMPO

Nový preventivní projekt zaměřený zejména na zvýšení informovanosti dětí a mládeže v oblasti kyberkriminality a rizik ve virtuálním prostředí opět spustili v těchto dnech na základních a středních školách strážníci Městské policie Ostrava.

Strážníci projektem s názvem #onlineMPO cílí zejména na zvlášť zranitelné oběti trestných činů, což jsou děti. Projekt je určen rovněž i pro „moderní“ seniory, kteří se aktivně pohybují v internetovém prostředí.

Na základních školách je projekt rozdělen po konkrétních problematikách dle jednotlivých stupňů. Žáci šestých tříd se tak zabývají problematikou kyberšikany, žáci sedmých tříd řeší netolismus, žáci osmých tříd rozebírají problematiku nenávistných projevů na internetu a pro žáky devátých tříd je připraveno desatero bezpečného internetu.

Na středních školách je pak projekt určen studentům druhých ročníků středních škol.  Stěžejním tématem je problematika digitálních stop na internetu.   

Výuka na základních a středních školách je realizována strážníky-preventisty v rámci projektového dne jako celodenní šestihodinová aktivita.

Důležitou součástí výuky jsou peer prvky, kdy na závěr projektového dne žáci a studenti vypracují v malých skupinkách edukativní materiál. Ten pak prezentují svým o rok starším nebo mladším vrstevníkům.

Rizika spojená s používáním internetu se bohužel netýkají pouze dětí, ale rovněž i další zranitelné skupiny, a to seniorů. Proto je součástí projektu i přednáška pro seniory zaměřená na aktuální rizika v internetovém prostředí. Účastníky přednášek jsou zejména senioři z řad ostravských seniorských klubů.

Zajímavostí projektu je rovněž i to, že stranou nemusí zůstat ani učitelský sbor či rodiče samotných dětí a studentů. Pro obě tyto kategorie je rovněž připravena přednáška řešící problematiku rizikových jevů v kyberprostoru.

V první polovině letošního roku se projektu již zúčastnilo 253 žáků a studentů a rovněž 81 seniorů. (mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)