Legendy Baníku. Teprve teď poznáte život famózních fotbalistů i zákulisí proslulého klubu

Profesionální fotbalový klub s fanoušky stejně svéráznými, jako je město samo – to je FC Baník Ostrava – ikona slavící sto let od založení. Za tuto dobu vyhrála čtyřikrát československý/český ligový titul, pětkrát domácí pohár a pyšnit se může řadou fotbalistů, zářících v dresu Baníku, v zahraničí i v reprezentaci. Nakladatelství CPress vydává knihu Legendy Baníku (690 Kč/552 Kč na albatrosmedia.cz), která s ohledem na toto významné výročí (1922–2022) metodou rozhovorů s dvaadvaceti osobnostmi rekonstruuje historii klubu od jeho počátku až po současnost.

Kniha Legendy Baníku je součástí stejnojmenného projektu, v jehož rámci vznikly i skladbavideoklip. Čtenář díky ní získá vyčerpávající informace nejen o hráčích, kteří zažili kopanou ještě na Staré střelnici, jako jsou Zdeněk Kosňovský nebo František Valošek, ale i o tom, jak trénovaly legendy. Mezi ně patří Libor Radimec, Rostislav Vojáček, Pavol Michálik, Václav Daněk, Petr Němec, Lubomír Knapp, Zdeněk Rygel a Verner Lička, kteří stáli u nejplodnějšího období klubu a zejména okolo trenéra Evžena Hadamczika se významnou měrou podíleli na zisku trofejí.

Prostor dostali hráči spojení s dosud posledním klubovým titulem – Radek Slončík, René Bolf, Radoslav Látal a Marek Heinz. Speciální místo je vyhrazeno osobnostem, které šířily renomé Baníku za hranicemi naší země. Jsou jimi Luděk Mikloško, Karel Kula, Tomáš Galásek, Marek Jankulovski nebo Václav Svěrkoš.

Publicista, pedagog, vášnivý fanoušek Baníku a autor knihy Martin Kajzar vyzpovídal i Martina Lukeše, bývalého reprezentanta, který v roce 1997 zvítězil v české anketě Fotbalista roku v kategorii Talent roku. Přestože bylo období, kdy to v Baníku neměl lehké a kdy kvůli němu dokonce fanoušci protestovali, vždy zůstal svému klubu oddaný. Autor knihy neopomenul ani Milana Baroše s reputací zahraniční hvězdy, jež měla a má Baník v srdci. Jediným dosud aktivním hráčem v profesionálním fotbalu, kterého v knize najdete, je brankář Jan Laštůvka.

Rozhovory s osobnostmi nejsou jen o ostravském klubu, ale i o fotbalu obecně, o československé a později české reprezentaci, o zahraničních angažmá, metodách tréninku či životosprávě hráčů. Zároveň zachycují jejich životní osudy a příběhy. Text doprovází více než 350 fotografií, které pocházejí převážně z archivů hráčů a dosud nikdy nebyly publikovány.

Někteří hráči chtěli svůj příběh při dalších setkáních a autorizaci poupravit, protože se dotýkáme oblastí, které jsou intimní povahy, odkrývají jejich soukromí, nebo patří do ranku těch, na něž nejsou dvakrát hrdí. Jmenovat je nebudu, ostatně toho se čtenář velmi lehce dovtípí. Přesvědčit hráče, aby svůj příběh ponechali autentický a bez úprav, byl někdy nikoliv nadlidský, ale těžký úkol – přesto věřím, že se podařil,“ vypráví Martin Kajzar o zrodu knihy.

V rozhovorech je citelná nejen profesionalita publicisty Martina Kajzara, ale i jeho zapálení člena baníkovského kotle. Otevírá tak řadu dosud neznámých informací ze zákulisí fungování Baníku, ale i vtipných historek a žertů, které ke každému sportu patří. „Je to mimořádné a hluboké dílo v nesmírně lidském podání. Věřím, že se dotkne citu každého čtenáře," říká Jan Podroužek, fotbalový expert a vedoucí fotbalového oddělení Deníku Sport.

Václava Daňka, Luďka Mikloška nebo Karla Kulu jsem hltal v dětství, a tak jsem si rád tyhle vzpomínky oživil a zjistil o nich i detaily. Za tuhle knihu děkuju. Baník, jeho největší legendy i skvělí fanoušci si ji zaslouží,“ konstatuje Petr Svěcený, přední český komentátor, redaktor a moderátor, vedoucí fotbalové redakce O2 TV Sport.

Vladimír Kolář, novinář, který se více než 45 let věnoval sportu v redakcích Československého sportu, Sportu a Práva, k tomu dodává: „Je to nejlepší kniha se sportovní tematikou, jakou jsem kdy četl. Vést rozhovor s osobnostmi, které byly zpovídány už mockrát, a znovu jejich fanoušky upoutat a obohatit je o nové informace, je nesmírně těžké. Martin Kajzar to dokázal důkladnou přípravou, vysokou žurnalistickou profesionalitou a též výjimečnou znalostí prostředí, protože sám je skalním fanouškem Baníku.“

Martin Kajzar

PhDr. MgA. Martin Kajzar, Ph.D., MBA je vysokoškolský pedagog, publicista, muzikolog a vystudovaný operní zpěvák specializující se současně na vážnou hudbu, folklór a metal. Přednáší na katedře teorie a dějin umění Fakulty umění Ostravské univerzity, kde se věnuje zejména hudební historiografii a dějinám opery, což odráží taky jeho publikační výstupy. Za knihu První wagnerovský tenor Josef Ticháček (1807–1886) obdržel významné německé stipendium Bayreuther Festspiele 2019 a následně získal Cenu Rektora za mimořádnou vědeckou a publikační činnost. Je členem Centra výzkumu kultury a identity regionu, ale neopouští rovněž život aktivního hudebníka. Podílel se na vydání více jak dvou desítek CD nosičů, pravidelně koncertuje u nás i v zahraničí. Pěvecké kurzy vedl v Rusku, na Slovensku, ale i na vzdáleném Islandu a jako porotce je členem řady mezinárodních soutěží. V rámci pedagogické činnosti a didaktické aktivity spolu s manželkou Lucií Kajzarovou vydali v roce 2021 ilustrovaný autorský zpěvník s CD Než zapadne sluníčko, které spolu s autory a dětmi nazpívaly také Dagmar Pecková a Hana Fialová. Jeho celoživotní vášní je fotbal a ten ostravský zvláště.

(sd, Zdroj: Albatros Media a.s.)