Ostravské strážnice se staly mistryněmi světa v pole dance

Když společně začínaly v roce 2016 s lešeňovou trubkou na zahradě, tak zřejmě netušily, že se jejich sen stane jednoho dne skutečností. V posledním říjnovém týdnu získaly ostravské strážnice Nikol Vítečková a Alena Schaffartziková ve švýcarském Lausanne titul mistryň světa v pole dance.

V případě ostravských strážnic Ali a Niky jde o příběh talentu, dřiny a důvěry založené na velkém přátelství. Obě jsou nejlepší kamarádky již od jejich čtyř let. V té době už společně dělaly gymnastiku.

S myšlenkou zkusit pole dance si začala obě děvčata pohrávat v roce 2016. První cviky si zkoušely na zahradě s lešeňovou trubkou. Kromě pádů a modřin přinesly tyto první pokusy i řadu popálenin na celém těle díky nekvalitní tyče. Přesto se nevzdaly a trpělivou prací krok za krokem postupovaly ke svým vysněným cílům.

Samotná soutěž byla organizována mezinárodní federací Aerial and Pole Sports, jejíž cílem je zařazení pole dance do programu olympijských her.

Příprava na tuto soutěž pak byla velmi náročná, a to jak fyzicky, tak i časově. Obě ji věnovaly prakticky všechen svůj volný čas.

Nikol Vítečková k průběhu přípravy uvedla:“ Tahle soutěž pro nás byla doposud nejtěžší v kariéře, na kterou jsme trénovaly od doby covidu až do letošního října. Šlo více než dva roky příprav. V porovnání je naše obvyklá příprava na soutěž 7 měsíců“.

Získaný mistrovský titul však nebyl jejich prvním umístěním mezi světovou elitou. V roce 2018 získaly na Floridě bronz a v Rusku v roce 2019 pak titul mistryň světa. Tyto starty se však uskutečnily pod jinou světovou federací pole dance.

Kariéru v pole dance Alena s Nikol na hřebík ani po vítězství v šampionátu nepověsí. Alena Schaffartziková uvedla: „Rozhodně jsme neskončily, v pole dance chceme pokračovat, rozvíjet zase jiné holky, pomáhat jim s přípravou a také se samy cvičit. Inspirace pro mnoho děvčat po celém světě v podobě videí z našich tréninků a závodů zveřejňujeme na našem Instagramu ali_a_niky_poledance_doubles“.

(mabys, zdroj: Městská policie Ostrava)