Centrum Ostravy brzo ozdobí vánoční strom

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v centru Ostravy se chystá na sobotu 26. listopadu 2022. Od 17 hodin bude připraven i doprovodný program, například Dream Show k rozsvícení v podání Cirkusu trochu jinak či poté vystoupení zpěváka Tomáše Savky s BigBandem Národního divadla moravskoslezského.

Na náměstí se Ostravané mohou těšit na smrk omorika, jenž pochází z Žermanic a po osazení na místo bude vysoký zhruba 11 metrů. „Strom pochází ze soukromého pozemku, vlastník si bohužel nepřeje být jmenován, ale smrk mu na pozemku již působil komplikace. Ohrožoval jeho majetek a vrůstal do rozvodné sítě elektrického napětí, majitel jej proto musel odstranit. Jsme velmi rádi, že nám jej nabídl pro Ostravské Vánoce a děkujeme za to," říká náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Vánoční strom přicestuje do Ostravy na speciálním návěsu ve středu 23. listopadu, následující den se pak bude zdobit. „Všechny žárovky, které budou na vánočním stromě zářit jsou úsporné LEDky. To byla pro nás letos důležitá podmínka při jednání s dodavatelem," vysvětluje za realizátora Ostravských Vánoc Jan Šumbera.

Z důvodu energetické situace bude letos strom v nočních hodinách zhasnutý. S ohledem na použití led osvětlení se nejedná o významné finanční úspory, přesto jsou považovány za důležité i ze symbolického hlediska. Svítit bude vždy do půlnoci a pak znovu od páté hodiny ranní.

„Výzdoba vánočního stromu bude zahrnovat téměř 1,5 km světelných řetězů, dále stovky baněk v několika velikostech. Vizuál Ostravských Vánoc, signifikantní hvězdu, strom a vánoční prasátko, pak bude na stromě odrážet 130 kusů speciálně pro naše potřeby vyrobených 2D ozdob ve zlaté barvě,“ uzavírá za realizátora Miriam Lehocká, obchodní ředitelka Černé louky, s.r.o.

Celý program Ostravských Vánoc a další informace najdete na webových stránkách www.ostravskevanoce.cz.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: ostravskevanoce.cz)