Příměstské autobusy v Moravskoslezském kraji budou zase o něco dražší

Ceny příměstských autobusů v Moravskoslezském kraji budou od neděle 11. prosince 2022 dražší. Základní sazba se zvyšuje z 15 na 18 korun, sazba za jeden kilometr se zvyšuje z 1,50 na 1,70 korun. Důvodem je nárůstu cen pohonných hmot a dalších nákladů na veřejnou dopravu. Výhodnější budou bezhotovostní nákupy.

Podle náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radka Podstawky je zdražení nevyhnutelné, aby byla doprava v regionu udržitelná a nabízela cestujícím kvalitní služby. Zároveň uvádí: „Upozorňuji ale na důležitý fakt, že pro ty cestující, kteří budou k nákupům jízdenek využívat internet, dopravní kartu ODISka nebo mobilní aplikaci ODISapka, se ceny nezmění vůbec nebo jen mírně. Tímto krokem chceme posílit bezhotovostní nákupy přes elektronická média a e-shop ODIS a snížit množství hotovostních plateb na přepážkách a přímo ve vozech u řidičů. Ušetří to čas a zvýší i bezpečnost cestujících, což je po zkušenostech s pandemií koronaviru více než žádoucí.“

V regionální dopravě zdraží papírové jízdenky, které si cestující zakoupí hotově nebo platební kartou u řidiče. Základní sazba se zvyšuje z 15 na 18 korun, sazba za jeden kilometr se zvyšuje z 1,50 na 1,70 korun. Naopak ceny jednotlivého jízdného se nemění v případě platby ODISkou nebo prostřednictvím aplikace ODISapka, kdy základní sazba zůstává na hodnotě 9 korun a sazba za jeden kilometr na 1,50 korun.

Cena jedné regionální zóny u 30denní jízdenky se zvyšuje při nákupu přes e-shop ODIS z 252 na 270 korun, při nákupu u přepážky nebo u řidiče z 290 na 310 korun. Ceny jízdenek pro delší období budou navýšeny obdobně, u 365denních jízdenek zůstane cena za každou regionální zónu v zásadě stejná. „V případě 365denní celosíťové jízdenky bude její cena dokonce významně nižší – 16 tisíc korun, pokud si ji cestující pořídí přes e-shop ODIS, u přepážky pak za ni zaplatí 18 400 korun. Pro nízké využívání se ruší 180denní jízdenky,“ řekl jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal s tím, že dále dojde ke snížení počtu zón, u kterých se již jedná o celosíťovou jízdenku, a to z 11 na 7 zón.

„Nově se zavádí skupinová síťová 24hodinová jízdenka pro nejvýše 5 osob bez omezení věku za 300 korun a ruší se možnost přepravovat na jednotlivou 24hodinovou obyčejnou síťovou jízdenku další cestující v určených dnech,“ upřesnil jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal s tím, že ke změnám dochází také v tarifní oblasti Ostrava a Ostrava XXL (zóny 1 a 2).

Všechny změny najdete uvedené na stránkách www.kodis.cz.

(hav s využití tiskové zprávy, foto: kodis.cz)