Policista byl ve správném čase na správném místě

Na správném místě ve správnou dobu byl policista Vojtěch, který se právě ve svém volnu v odpoledních hodinách vracel z procházky se svou dcerou. Jeho cesta vedla po nábřeží řeky Ostravice v centru Ostravy.

Vůbec netušil, že se datum 25. října 2022 zapíše jak do jeho paměti, tak do paměti ženy, která zrovna po nábřeží procházela se svou čtyřletou dcerkou Martičkou. Vzhledem k tomu, že se policista s ženou znali z okolí bydliště, byla jejich cesta částečně společná. Možná to bylo právě velké štěstí.

Holčička v nestřeženou chvilku zavrávorala a spadla do koryta řeky, ve které se celá opakovaně ponořila. Samotný šok zažila jak dívenka, tak její maminka, která viděla svou topící se dcerku. Naštěstí byl na správném místě policista, který ani vteřinu nezaváhal a pro dívenku skočil.

Pro něho to sice nebyla velká hloubka, ale pro čtyřletou dívenku to mohlo znamenat možné utonutí. Jakmile ji z vody vytáhl na břeh, sundal své oblečení a okamžitě ji zabalil do suchého, aby ještě více neprochladla. Maminka následně s Martičkou utíkala rychle domů a v tom spěchu zapomněla na odrážedlo, na kterém dcera jela. Policista si toho všiml a zapomenuté odrážedlo dodatečně paní předal.

Samozřejmě reakce policisty byla pohotová, automatická a rychlá, ale ne každý by tak zareagoval, proto maminka se slzami v očích chtěla touto cestou poděkovat panu Vojtěchovi, za záchranu její dcery.

Policista pprap. Mgr. Vojtěch Kausta sloužící na obvodním oddělení Ostrava-Zábřeh byl dnešního dne oceněn medailí ředitele Městského ředitelství policie Ostrava za významný skutek, při kterém byla projevena odvaha a statečnost. Patřičné ocenění převzal z rukou ředitele plk. Ing. Antonína Řezníčka, jeho zástupce plk. Mgr. Viléma Šponera a vedoucího obvodního oddělení npor. Ing. Bc. Tomáše Charváta. (mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)