Kam od nového roku v Ostravě na lékařskou pohotovost?

Lékařskou pohotovostní službu v Ostravě budou od ledna 2023 až do konce roku 2025 zajišťovat tři zdravotnická zařízení: Městská nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Ostrava a společnost AJNA dental clinic.

Lékařská pohotovostní služba poskytuje pacientům lékařskou péči v době, kdy praktičtí lékaři už neordinují a jim se náhle zhorší zdravotní stav. Neohrožuje je ale na životě a nevyžaduje zásah zdravotnické záchranné služby.

Pro poskytování lékařské pohotovostní služby pro dospělé byla ve výběrovém řízení vybrána Městská nemocnice Ostrava na Fifejdách. Pokud bude na pohotovosti potřeba ošetřit děti a dospívající, budou s nimi muset rodiče zajet do Fakultní nemocnice Ostrava v Porubě. Zubní pohotovost bude nadále zajištovat AJNA dental clinic v centru Ostravy.

Na stránkách města www.ostrava.cz se k tomu aktuálně uvádí, že od 1. ledna 2023 by lékařskou pohotovostní (LPS) službu pro dospělé měla nadále zajišťovat Městská nemocnice Ostrava ve stávajících prostorách LPS na ul. Varenská č. 3131/5, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava. A to v pracovní dny od 17 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin.

LPS pro děti a dorost (do doby dosažení 18 let věku) by měla nově zajišťovat Fakultní nemocnice Ostrava v nově upravených prostorách nemocniční polikliniky na ul. 17. listopadu 1790/5, 708 00 Ostrava-Poruba. A to v pracovní dny v době od 16 do 22 hodin a o víkendech a svátcích od 8 do 22 hodin.

Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům v případě potřeby nutnou a neodkladnou zdravotní péči kterákoliv z těchto tří nemocnic na příslušném pracovišti dané nemocnice.

Zubní lékařská pohotovostní služba bude nadále poskytována v areálu společnosti Ridera Sport, a.s. na ul. Závodní č. 2885/86, 703 00 Ostrava-Vítkovice (za parkovištěm sousedícím s vítkovickým fotbalovým stadionem ze strany ul. Rudná). Na časovém harmonogramu se také nic nemění. To znamená, že v pracovní dny zde bude zubní LPS poskytována přes noc v době od 18 do 6 hodin a o víkendech a svátcích v nepřetržitém provozu 24 hodin denně.

Informace lze také ověřit vždy přímo na stránkách zdravotnických zařízení:
www.mnof.cz/pohotovost
www.fno.cz/
www.ajnadental.cz/zubni-pohotovost/

(hav, foto: msk.cz)