Halová atletika světové úrovně bude k vidění v Ostravě

Mezinárodní atletický mítink nazvaný Czech Indoor Gala 2023 seriálu World Athletics Indoor Tour Silver se uskuteční na začátku února v Ostravě. Nejvýznamnější akce atletické halové sezóny na území Česka za účasti zahraničních hvězd a české špičky se bude konat ve čtvrtek 2. února 2023 ve vítkovické atletické hale. Už nyní jsou známá první jména. Nabitá bude šedesátka překážek žen, mužská míle a také čtyřstovka s hlavní tváří Patrikem Šormem.

Pořadatelé na svých stránkách www.czechindoorgala.cz také uvádí, že se závody stávají pevnou součástí mezinárodního kalendáře a potvrzením jeho prestiže je zařazení do stříbrné, tedy druhé nejvyšší úrovně světové halové tour (WAIT). Ostrava patří mezi centra české atletiky, pravidelně se zde pořádají republikové šampionáty a vítkovický stadion nedaleko od haly hostí každoročně Zlatou tretru.

Na koho se mohou diváci těšit?
Hlavní tváří celého závodu bude běžec na 400 metrů Patrik Šorm. Pátý z letošního halového světového šampionátu v Bělehradě se utká mimo jiné s legendou vrcholných soutěží „pod střechou“, trojnásobným mistrem Evropy i světa Pavlem Maslákem, či budoucností české čtvrtky Matějem Krskem. Již tak špičkovou domácí konkurenci ještě vylepší Liemarvin Bonevacia, vicemistr Evropy z loňské Toruně.

Zajímavý bude také třeba závod na 60 metrů překážek žen. Start potvrdila dvojnásobná a aktuální halová mistryně Evropy Nadine Visserová z Nizozemska, která je i finalistkou olympiády a mistrovství světa na překážkové stovce. Národní rekordy má v držení na obou sprintech, venku 12.51, v hale 7.77, takže maximum ostravské haly 7.99 bude v ohrožení. Českou špičku budou zastupovat úřadující halová mistryně ČR a účastnice MS a ME Helena Jiranová a také Tereza Elena Šínová, v roce 2022 druhá na MČR v hale i venku s osobním rekordem.

Atraktivní souboj se očekává také na mužské míli, kde byl vyhlášen útok na český rekord Filipem Sasínkem a Janem Frišem. Držitelem dosavadního maxima je Sasínek, která už v roce 2016 zaběhl v irském Athlone 4:00.07. Frišův halový osobák je výrazně slabší, ale venku zaběhl 4:01.41 v roce 2019 v Ostravě. Jejich prvním potvrzeným zahraničním soupeřem je maďarský halový rekordman na 1500 m István Szögi.

Další informace, ale i možnost zakoupit si s předstihem vstupenky, kterých rychle ubývá, najdete na uvedených stránkách www.czechindoorgala.cz.

(hav, foto: czechindoorgala.cz)