Zásah záchranářů a krajského intervenčního týmu u zraněných horníků – Karvinsko

V souvislosti s důlním neštěstím ve Stonavě na Karvinsku - 12. 1. 2023 zasahovaly posádky ZZS MSK i pracovníci krajského zdravotnického intervenčního týmu.

Operátoři byli o události informováni před půl jednou, nahlášeno bylo jedenáct zraněných horníků. K zásahu byly vyslány tři pozemní týmy z Havířova a Českého Těšína, stejně jako vrtulník LZS z Otravy. Zdravotnická záchranná služba událost řešila jako hromadné postižení zdraví.

Týmy ZZS převzaly od báňských záchranářů do své péče celkem pět mužů ve věku od třiačtyřiceti do pětapadesáti let. Všichni byli při vědomí a komunikovali. Utrpěli vážná nebo středně těžká poranění, přičemž převažovala zranění páteře a končetin, v jednom případě také hlavy a pánve. Jeden z pacientů byl letecky transportován do traumatologického centra v Ostravě, další do ostravské Městské nemocnice a Havířova, dva pak do nemocnice Karviná.

Zásah zdravotnické záchranné služby byl ukončen předáním posledního pacienta v 15:45 hodin. O zranění ostatních horníků nemá zdravotnická záchranná služba žádné informace.

Ve dvou nemocnicích byla při přijetí zraněných indikována potřeba poskytnutí první psychické pomoci. K jejímu zajištění byli vysláni čtyři pracovníci krajského zdravotnického intervenčního týmu.

(sd, Zdroj: TZ ZZS MSK)