Péče o psa v zimě – tlapky, jídelníček, pohyb, bouda a oblečky

Víte, jak v nejchladnějším období pečovat o svého čtyřnohého kamaráda? Zaměřte se na tlapky, stravu a odpočinek v teple.

Zatímco člověk si vezme hřejivou bundu nebo si uvaří horký čaj, jeho psí kamarád takovou možnost nemá. Aby si mohl užívat zimní radovánky bez následků, je třeba mít na paměti, že chladný vzduch, led a sníh, ale třeba i chemický posyp na chodnících s sebou přinášejí svá rizika. Zuzana Daušová, zkušená cvičitelka a ředitelka organizace Helppes – Centra výcviku psů pro osoby s postižením, pro nás dala dohromady několik tipů, jak jim předcházet.

Péče o psí tlapky

V zimním období přijdou psí tlapky často do styku s ledem, sněhem, studenou vodou i různými druhy posypů. Například běžná posypová sůl dokáže v kombinaci s chladem způsobit rozpraskání kůže, které se špatně hojí a způsobuje zvířeti velké nepohodlí. Před každou procházkou namažte psovi tlapky přípravkem k tomu určeným, případně vazelínou nebo jiným mastným přípravkem, po návratu je pak otřete či opláchněte. Zabráníte tak tomu, že si pejsek sůl z tlapek olíže a přivodí si zažívací problémy. Nejlepší ochranou psích tlapek jsou ale botičky s pevnou protiskluzovou podrážkou. U dlouhosrstých plemen je vhodné ostříhat srst mezi prsty, aby se na ni nenabaloval sníh. 

U jídelníčku dbejte na kvalitu

Není třeba přidávat množství potravy, u aktivnějších psů se však nebojte zvolit krmivo bohatší na tuky a bílkoviny. Před chladem totiž zvíře chrání hlavně dostatečná vrstva podkožního tuku a kvalitní srst, zejména psi žijící celoročně venku tedy mohou před zimou klidně i trochu přibrat. U domácích pejsků, kteří přes zimu mnoho času venku netráví, naopak hlídejte dostatek pohybu. Celodenní povalování na gauči nesvědčí ani lidem, ani zvířatům.

Venku buďte v pohybu

Fyzická aktivita zahřeje nejlépe a pejsek i v zimě ocení dlouhé procházky. Vyhýbejte se pouze jeho dovádění v potocích, rybnících a řekách, které jsou v jiných ročních obdobích největší zábava. S promočenou srstí pes velmi snadno prochladne, a pak už je jen krůček k vážnému onemocnění. Hrozí také nebezpečí, že pod psem se prolomí tenká vrstva ledu, a dojde k jeho utopení.  

Pelech v teple a závětří

Zatímco bytový pes se po každé procházce může těšit na teplo lidského domova, venkovní hlídači musí mít k dispozici úkryt, kde se zahřejí. Důkladně zateplená bouda je naprostou nutností! Pokud je váš pes zvyklý na pobyt venku po celý rok, odolejte pokušení ho v mrazech pustit do vyhřátého domu. Můžete jeho organismu způsobit teplotní šok.

Čím huňatější srst, tím větší ochrana

Plemena s hustou srstí a bohatou podsadou, jako je třeba husky nebo tibetská doga, jsou na zimu pochopitelně připravena lépe než plemena krátkosrstá jako krysařík nebo ridgeback. Pro krátkosrstá plemena může být vhodným řešením při silných mrazech psí obleček, který udrží tělo v teple. Na trhu jich najdete celou řadu, proto je dobré se s prodejcem poradit, který bude pro dané plemeno nejvhodnější.

(sd, Ilustrační foto)