Jak bude vypadat za pár let bývalý důl Gabriela na Karvinsku?

Bývalý důl Gabriela na Karvinsku by se měl během následujících let proměnit v živé centrum pohornické krajiny. Připraven je půlmiliardový projekt na tzv. POHO Park. Už za přibližně čtyři roky by měl nabízet lidem zábavu, vzdělávání i nové příležitosti. K projektu, jehož cílem je hlavně kompletní rekonstrukce bývalého dolu Gabriela, je už hotová architektonická studie. Jak bude celý areál vypadat?

Projekt POHO Park, který je součástí programu POHO 2030, řeší území o celkové rozloze 22 hektarů. Bude se rozkládat od kostela sv. Petra z Alkantary včetně přilehlé vodní plochy až k bývalému dolu Gabriela.

„Okolí šikmého kostela se stalo oblíbeným místem pro výletníky. Dnes jich je násobně více než třeba před třemi lety a POHO Park jim brzy přinese další možnosti. Návštěvnické centrum nabídne zábavu, kulturu i prostor pro odpočinek. K dispozici budou výstavní a konferenční sály, ale také komerční prostory. Lidé se sem budou sjíždět na nejrůznější akce nebo třeba navštíví unikátní audiovizuální expozici, která představí příběh zaniklé Karviné. Jsme v kraji hrdí na industriální dědictví a i tady chceme ukázat, že tyto památky mají co nabídnout a přitahují čím dál více lidí,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a doplnil, že odhadované náklady projektu jsou vyčísleny na 503 milionů korun. Dotace z Fondu pro spravedlivou transformaci pak bude 85 %.

Architektonickou studii zpracovalo NEXT Studio v čele s architektem Vojtěchem Lekešem a ve spolupráci se společností Technoprojekt. Stejný tým aktuálně zpracovává také studii proveditelnosti. Žádost o dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace bude podána v nejbližších dnech, následovat bude převod pozemků, které jsou doposud ve vlastnictví společností Asental a DIAMO. Ve druhé polovině tohoto roku budou zahájeny práce na projektové dokumentaci. Stavební práce by měly začít v roce 2025, POHO Park spustí provoz během roku 2027.

Na stránkách projektu poho2030.cz se můžete o projektu dozvědět další informace.

(hav s využitím tiskové zprávy, foto: facebook.com/POHO2030)