Landscape festival v Ostravě až do října

Architekti a umělci připravili přibližně na začátku prázdnin v Ostravě na 30 instalací, která propojují zatím oddělená místa a upozorňují tak na bariéry ve městě. Oživili také několik pozapomenutých míst a umístili do města i umělecké objekty.

První ostravský festival Landscape potrvá do října 2019. Jeho myšlenkou je zvýšení povědomí o oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře, umění a veřejnému prostoru. Ostravský festival propojuje historické centrum s Dolní oblastí Vítkovice. Trasa, na které jsou umístěny různé umělecké instalace, je vedena tak, aby upozornila na aktuální bariéry města, ale také ověřila nová pěší a cyklistická propojení. „Umělci, architekti, čeští i zahraniční odborníci a studenti vytvořili 30 instalací. Záměrně jsou umístěny na méně frekventovaných i neudržovaných místech, aby upozorňovaly na možnou změnu,“ řekla náměstkyně Kateřina Šebestová. Oživilo se tak několik zapomenutých míst. Zahradu Městské nemocnice Ostrava a blízký sad Dr. Milady Horákové propojuje hned několik instalací. Mezi neprůchodným plotem parku a nemocničním areálem vznikla vyvýšená lávka propojující obě dříve neprůchodná místa. Kousek dále od této bariéry rozkvetl Záhon Ostravy poskládaný z rostlin jednotlivých obvodů a za stromem s výhledem na nemocniční budovy se krčí růžový plameňák Pavla Karouse. V sadu je také Zapomenuté krematorium od Adea projekt, které upozorňuje na nedávnou minulost tohoto místa.

Blíže k centru jsou umístěny Malé Bazaly, na nichž si zájemci mohou zahrát fotbal. Přes Pasáž velkoměsta se chodec dostane do parčíku vedle Domu umění k instalaci Benedikta Tolara Ne-stabil. Na Masarykově náměstí se koná výstava Veřejný prostor.cz, která mapuje vývoj městských prostranství v České republice po roce 1989 až do současnosti. Výstava představuje na plakátovacích válcích více než 60 renomovaných náměstí, ulic a parků. Od nádraží Ostrava-střed vede do Dolní oblasti Vítkovice Jantarova stezka s barevnou zastávkou a chodníkem ve stejném designu. Instalace Kolos of Ostrava je k vidění u cyklostezky u řeky Ostravice poblíž loděnice. Nevyužívaný prostor před městskými jatkami oživuje Forum arborum. Nejznámější instalací se stalo několik stovek květináčů intervence Victoria Natura na Prokešově náměstí před Novou radnicí.

Trasou všechny zájemce provádí mapový průvodce s informacemi a vyznačením instalací a s harmonogramem doprovodných akcí. Mapy jsou k dostání na pobočkách informačních center, v ostravských kavárnách, veřejných institucích a také ke stažení v PDF verzi na adrese www.landscape-festival.cz. Všechny instalace a akce a výstavy festivalu jsou přístupné zdarma. (www.ostrava.cz, hav)