Výbuchy a střelba ve štramberských štolách!

Mohutné výbuchy i střelba se budou v sobotu 7. září ozývat z areálu vápencového lomu Na Horečkách ve Štramberku, a to od 9 do 16 hodin. Radvanická společnost VVUÚ zde totiž v rámci Evropských dnů dědictví otevírá již poněkolikáté pomyslné dveře nejdelších zkušebních štol v Evropě!

Diváci zde na vlastní oči uvidí, jak rychlý a mohutný je výbuch metanu v jeho nejnebezpečnější koncentraci a zhlédnou i praktické ukázky výbuchů dalších hořlavin. Kromě toho zde bude pro malé i velké návštěvníky připravena laserová střelnice a vyzkoušet si budou moci i střelbu ze vzduchovky. Zájemci budou moci nahlédnout dovnitř tří zkušebních štol, seznámit se se zkouškami a výzkumem, jenž se zde provádí, a na vlastní oči uvidí i to, že nejen metan, uhelný prach, hliník, ale třeba i kukuřičný škrob nebo dřevěné piliny mohou za určitých podmínek vybuchnout.

,,Návštěvníky seznámíme s pokusnými štolami, které jsou našim odloučeným pracovištěm, a se zkouškami, které zde děláme. Na své si samozřejmě přijdou laici i odborníci, kteří mohou na vlastní oči vidět výbušné projevy hořlavých plynů a prachů vyskytujících se v různých průmyslových odvětvích. Třešničkou na pomyslném dortu bude opět výbuch zemního plynu, jehož hlavní složkou je z 93 procent metan. Lidé tak spatří v ústí jedné z našich štol, v komoře o objemu 60 m3 výbuch 9procentrního metanu, což je jeho nejnebezpečnější koncentrace, co se týká rychlosti a mohutnosti výbuchu. Metan má široké spektrum použití, jak v energetice, jako plynné palivo, tak např. i v automobilové dopravě jako pohonná látka CNG nebo v domácnostech u plynových vařičů. Návštěvníci tak na vlastní oči uvidí, jak vypadá při optimálních podmínkách výbuch této hořlaviny, ale i dalších prachů,“ vysvětluje průběh praktických ukázek Ing. Jakub Zdebski ze společnosti VVUÚ, a.s., a pokračuje: „Předvedeme vždy pět výbuchů různých druhů prachů s odlišnými navážkami podle konkrétního prachu od 2 kg až po 5 kg, a to vždy v dvouhodinových intervalech v 9, 11, 13 a 15 hodin, metan budeme odpalovat jen v 11 a ve 13 hodin, v 9 a 15 hodin uvidí návštěvníci velkorozměrový výbuch hnědouhelného prachu (8 kg)."

Areál pokusných štol se nachází na okraji katastru města Štramberka – v prostoru bývalého vápencového lomu (místní část Na Horečkách) a od zástavby města je oddělen terénními překážkami, které nejen zvyšují bezpečnost, ale částečně plní také úlohu protihlukové bariéry.

Celkem tři pokusné štoly jsou vyraženy v dobývacím prostoru lomu Kotouč. Toto v České republice unikátní pracoviště je schopno řešit v rámci výzkumné, zkušebnické a zakázkové činnosti problematiku jak v oblasti protivýbuchové prevence, tak v oblasti bezpečnosti a technologie trhacích prací. Proti přenosu nežádoucích tlakových účinků na okolí jsou štoly vybaveny hrázovými protivýbuchovými objekty.

Srdečně zveme širokou laickou i odbornou veřejnost na zajímavou prezentaci tohoto pracoviště.
Bližší informace na tel. 596 252 300, sekretariát společnosti VVUÚ, a.s.