Ostrava se připojí ke kampani Evropský týden mobility

Také letos se město Ostrava připojí několika akcemi do kampaně na podporu udržitelných forem dopravy Evropský týden mobility. Ve spolupráci s Knihovnou města Ostravy je připraven doprovodný program, který se bude konat ve vybraných pobočkách. Akce pro veřejnost pak doplní také komentovaná vycházka ze Slezskoostravského hradu na haldu Ema a do evropsky významné lokality Děhylovský potok – Štěpán v Ostravě-Martinově.

Evropský týden mobility se každoročně koná ve dnech od 16. do 22. září a je příležitostí pro města na celém světě, ale především v Evropě, zviditelnit téma udržitelné dopravy, jako alternativy vůči osobní automobilové dopravě. Tato kampaň je možností také pro jednotlivce zamyslet se, zda je pro ně přínosem, aby se dopravovali jinak než osobním automobilem, například chodili pěšky nebo jezdili na kole.

Již v sobotu 14. září se mohou zájemci zúčastnit akce Zažít Ostravu jinak, která se koná v centru Ostravy na ulici 30. dubna a v přilehlém parku Čs. letců a zároveň v Porubě U Oblouku. Těšit se můžete na workshopy, edukační akce a happening na téma čisté dopravy, budou se konat také sousedské slavnosti a cyklojízda z Poruby do centra města a naopak.

Že knihovny nejsou jen klidným místem pro čtenáře, se budou moci přesvědčit návštěvníci poboček knihovny v Mariánských Horách, Porubě a Výškovicích, které pro děti připravily zábavné sportovní odpoledne. Pro klidnější povahy pak pracovníci poboček připravili spoustu kvizů, soutěží a workshopů, kde si budou moci vyzkoušet své vědomosti o dopravě. Nebude chybět také společné čtení, výstavy knih o dopravní tematice, besedy s policisty nebo výtvarné dílny pro děti a maminky s dětmi. Více o akcích najdete na http://zdravaova.cz/program-evropskeho-tydne-mobility-v-ostrave-2/.

Součástí bude také Evropský den bez aut. Akce si drží stálý termín, kterým je 22. září. Hlavním záměrem kampaně je upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy ve městech a na různé způsoby jeho řešení – podpora veřejné dopravy silniční i železniční, budováni cyklostezek, zkvalitňování prostranství pro pěší atp. (hav, http://zdravaova.cz)