CRASH!!! Výstava o dopravní bezpečnosti a nehodách

Policie České republiky ve spolupráci s ostravskými Dolními Vítkovicemi přichází s netradiční expozicí na téma dopravní bezpečnosti a nehod. Poutavou a interaktivní formou ukazuje, jak může i krátká chvíle nepozornosti ohrozit lidské zdraví a životy.

Expozice je k vidění až do února 2020 v prostorách Velkého světa techniky a umožní návštěvníkům vcítit se do situací, do kterých se díky své neopatrnosti může na cestách během chvíle nepozornosti dostat každý. Výstava zaujme nejen svým realistickým provedením, ale především myšlenkou přiblížit veřejnosti situace bezprostředně po dopravní nehodě.

Zaujmout by měla jak dětské návštěvníky, tak zkušené řidiče. V expozici jsou připraveny simulace různých situací pro chodce, cyklisty, motorkáře a řidiče aut. Příchozí se postupně ocitnou v nejrůznějších dopravních situacích, které budou doprovázeny zvukovými i obrazovými záznamy a příběhem, jehož se návštěvník stane součástí.

Součástí výstavy je i vyobrazení nehod. Třeba autonehody mladých lidí vracejících se z diskotéky. Zaujme patrně i vrak havarovaného auta či ukázka nemocničního pokoje na ARO, kde lékaři zachraňují životy a zdraví mnohých účastníků dopravních nehod. Poučný a varující bude i pokoj, který je upravený pro vozíčkáře a obsahuje pomůcky pro tělesně postižené. Vše návštěvníci zažijí na vlastní kůži a získají tak unikátní vjem z prostředí dopravní nehody z pozice chodec, cyklista, řidič.

Organizátoři mimo to hodlají nachystat i doprovodné akce se zapojením krajského ředitelství dopravní policie, které je hlavním iniciátorem a investorem celého nápadu. (hav)