Týden pro klima i v Ostravě

V týdnu od 20. do 27. 9. se koná Týden pro klima, mezinárodní, celosvětová akce, která má sloužit mimo jiné k popularizaci tématu klimatické změny.

"Klimatická krize je nejzávažnějším tématem dneška, neboť zásadním způsobem ovlivňuje lidskou společnost a její schopnost přežít na Zemi. Roste společenská i mediální pozornost, která je tématu věnována i přesto značná část společnosti o této krizi neví, nebo ji podceňuje", uvádějí na stránkách Týdne pro klima jeho nejviditelnějí čeští organizátoři z Brna a Prahy. Právě oni založili českou obdobu anglických webovách stránek www.globalclimatestrike.net ve formě interaktivního kalendáře a zpravodaje. Na události je zajímavá právě její nehierarchická a otevřená organizace, zapojit se může opravdu kdokoli z řad odborné i laické veřejnosti.

Týden začíná stávkou v pátek 20.9. po vzoru studentských stávek hnutí Fridays for Future, tentokrát je ale i podtitulem „Klima je tématem všech a pro všechny!“ ke stávce vyzvána celá společnost. Kromě Brna a Prahy se v Česku do programu zapojí organizátoři ze 40 velkých i menších měst a jejich počet stále roste. Charakterem organizace akce ve stylu DIY (tedy „udělej si sám“) a nezávislostí a různorodostí samotných organizátorů je zajištěna také různorodost programu. Najdeme zde kulturní a sportovní akce, přednášky, swapy (tzn. vyměňování), přímé akce, diskuze, pikniky, hromadné šití látkových pytlíků k nahrazení zbytečných plastů aj.

Právě poslední zmíněnou aktivitou se do programu v Ostravě připojila nezávislá iniciativa Rodiče za klima Ostrava. Akce s názvem Pytlíky ze záclon jsou moje nová černá má jednoduchá pravidla: Přineste látku, třeba starou záclonu, a odneste si pytlíček, třeba na mrkev (nebo na vánoční dárky). Švadlenka Jana bude se svým šicím strojem k dispozici, aby vám je ušila a pomohla tak spolu s vámi udělat, dle svých slov, jednu z těch miliónu věcí, které nakonec povedou k záchraně planety. „Vymyslela jsem si tuto drobnou akci, protože vím, že tohle v klidu zvládnu. Myslím si, že každý může něco udělat.“, říká Jana.

Rodiče za klima také organizují Klima workshop pro (stávkující) studenty a jejich (skeptické) rodiče (a přátele), kde by rádi překonali v tématu změny klimatu mezigenerační názorovou propast, a zároveň tak podpořili organizátory stávky z řad studentů. „Vemte své rodiče, prarodiče, kamarády nebo náctileté děti a věnujte společně hodinu svého času vašemu vztahu ve světě plném protichůdných zpráv o klimatické změně. Forma bude příjemná, těšit se můžete na kvíz a úlevné rozhovory. Před workshopem nebo po něm si můžete namalovat transparent, ať už na páteční stávku půjdete nebo ne.“, zvou na svém facebooku. Nezávisle na sobě ale pod stejnou hlavičkou Týdne pro klima se v Ostravě konají i další akce. V Ateliéru pro děti a rodiče Antikvariátu a klubu Fiducia se také budou vyrábět transparenty, tedy transparentíky. Realita Gaming Bar a organizace Prales dětem společně organizují promítání hojně diskutovaného dokumentu National Geographic Before The Flood (Před potopou) s ústřední postavou herce Leonarda DiCapria. Obchod Bez obalu k příležitosti Týdne pro klima vyhlásil celodenní slevu 5% na veškeré zboží a ukázal tak jednoduchou cestu jak svou podporu vyjádřit i v rámci podnikání.

Akce pravděpodobně ještě přibydou, kalendář můžete sami sledovat na www.tydenproklima.cz.

Čtvrtek 19. 9. 17-20:00, PLATO - Malování transparentů a workshop s Rodiči za klima (18-19 h)
Pátek 20. 9. 12-18:30, Masarykovo náměstí - Celospolečenská stávka za klima
Neděle 22. 9. 10:00, Antikvariát a klub Fiducia - Vyrob si housenkový transparentík: Ateliér pro děti a rodiče
Úterý 24. 9. 20:00, Dvorana v Kampus Palace - Before The Flood | Před potopou
Středa 25. 9. 09:00, Bez obalu Ostrava - Sleva 5% na veškeré zboží jako podpora Dne pro klima
Úterý 24. 9. 15-18:00, PLATO a středa 25.9. 10-16:00 Dětský ráj - Pytlíky ze záclon jsou moje nová černá