Vítkovický úředník - kancelář 19. a 20. století

V samotném srdci industriálních Dolních Vítkovic, v prostoru bývalého plynojemu, dnešní multifunkční auly Gong se koná nektradiční výstava nazvaná Vítkovický úředník - kancelář 19. a 20. století. Výstava bude přístupná minimálně do října 2019. Vstupenky jsou k prodeji v Milan Dobeš Museum nebo na e-shopu. V případě zakoupení vstupenky do Světa techniky je vstupné do Milan Dobeš Musea a na výstavu zdarma.

Část nové expozice je také interaktivní a zájemci si mohou vyzkoušet psaní na stroji nebo ruční kopírku a všechny své výtvory si na památku mohou odnést domů. Expozice představuje unikátní staré psací stoje a vybavení kanceláře z konce předminulého a počátku minulého století. Například psací stroj OLIVER amerického vynálezce Thomase Olivera. Byly to první stroje, na kterých pisatel viděl text ihned po úhozu. Současně se jedná o jediný typ psacího stroje, u kterého je úhoz prováděn seshora dolů pomocí unikátního systému raznic ve tvaru písmene U. „Otec“ tohoto řešení Thomas Oliver byl původně metodistický kazatel, který si začal podomácku konstruovat psací stroje za účelem sepisování čitelnějších kázání.

Dalším obdivuhodným exponátem výstavy je také psací stroj HAMMOND 12 americké výroby, který byl třetím nejstarším komerčně vyráběným typem psacího stroje na světě. Vzhledem k důrazu na kvalitu zpracování je dodnes považován za top třídu.

K vidění je ale i například počítací stroj MADAS IX MAXIMA švýcarské provenience , který byl prvním mechanickým počítacím strojem na světě, jež uměl provádět automatické dělení. V Dolních Vítkovicích ho uvidíte tak, jak se dochoval včetně pouzdra. Více informací najdete na http://www.dolnivitkovice.cz/ nebo na https://www.ostravainfo.cz/cz/aktuality/722-vitkovicky-urednik-kancelar-19-a-20-stoleti.html. (hav)