Bohatým čtyřdenním programem vyvrcholí projekt s názvem SametOVA

Také v Ostravě se bude připomínat 30. výročí sametové revoluce bohatým čtyřdenním programem. Na Masarykově náměstí vznikne originální prostor, který se od pátku 15. do pondělí 18. listopadu stane dějištěm multižánrového programu určeného všem generacím. Za dramaturgií programu stojí 30 ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, které připravily workshopy, diskuse, projekce, koncerty, divadelní představení, scénická čtení a další projekty.

Program je soustředěn po čtyři dny od pátku 15. do pondělí 18. listopadu vždy v čase od přibližně 9 do 22 hodin. Každý den je svou dramaturgií specifický a délka i obsah programu se v jednotlivých dnech liší. Na Masarykově náměstí vznikne originální prostor, který se jednotlivým akcím dispozičně vždy uzpůsobí. Hlavní program se bude konat v rozměrném stanu s dřevěnou podlahou a částečným vytápěním. Vybaven bude jevištěm, velkoformátovými obrazovkami, pohodlným usazením až pro 200 osob, chill zónou nebo galerií. Uvnitř nebude chybět kavárna, která nabídne stylové občerstvení. Návštěvníci se budou moci vrátit také do doby před 30 lety a to ve speciálním prostoru s předlistopadovými rozhlasovými záznamy, fotografiemi, novinovými články - vše pod dohledem sochy milicionáře.

V rámci venkovního programu si po celé čtyři dny může veřejnost odlít vlastní pamětní klíč (pod vedením studentů VŠB – Technické univerzity Ostrava) a do nedělní Retro krasojízdy se mohou zapojit všichni nadšení cyklisté nejen na skládačkách, favoritkách či sdílených kolech. Na náměstí Dr. E. Beneše budou stát dobové vozy a centrum města obejme 1100 metrů dlouhý lidský řetěz, kterého se zúčastní okolo 2000 osob.

Všechny informace jsou v dispozici na www.ostrava30.cz. (hav, ostrava.cz)