Výstava betlémů opět na hradě

Spoustu více či méně tradičních betlémů můžete vidět od 5. listopadu až do 5. ledna 2020 v prostorách hradní galerie na Slezskoostravském hradě. Výstava betlémů, která se zde koná už podevatenácté, nabídne opět pestrou škálu betlémů různých materiálů, barev a velikostí. Před Vánocemi se návštěvníci mohou těšit také na vánoční jarmark Vánoce na hradě, který se uskuteční 14. prosince 2019.

Pořadatelé k výstavě na svých stránkách https://www.slezskoostravskyhrad.cz/cz/akce/8-vystava-betlemu-2019.html píší: „Vánoce, v našem kulturním prostředí pravděpodobně největší svátky roku, jsou pevně zakotveny v dějinách i v současnosti, ve vědomí i v srdcích každého z nás. Jedním z náboženských symbolů Vánoc je betlém představující zrození Ježíše Krista, který je zároveň velice často znázorňován různými umělci. Také letos jsme pro návštěvníky v tomto adventním čase připravili Výstavu betlémů, která bude opět barevná, pestrá co se velikosti i materiálů týče. Hrad se také ponoří do kouzelné vánoční zasněžené výzdoby.“

Na výstavě mohou návštěvníci vidět například část z ještě neprezentované sbírky Třebechovického muzea betlémů, keramický betlém keramičky Hany Pěchulové z Opavy, dřevěný havířský betlém řezbáře Tomáše Kudelniaka z Petřkovic, rybí betlém pana Jana Czupryniaka z Polska a mnoho dalších. (hav)