Jak naložit se smutkem

Seznamka pro lidi prožívající smutek nebo pro jejich blízké, kteří jim chtějí lépe porozumět, se chystá na čtvrtek 12. prosince od 18 hodin v ostravské gelarii PLATO. Večerem provede psycholog a terapeut Jakub Černý.

Pořadatelé k neobvyklé akci uvádí: „Nabízíme prostor, ve kterém se o smutku mluvit může, kde je smutek legitimní a mnohdy potřebnou reakcí na nejrůznější životní okolnosti.
Všichni v životě zažíváme momenty, kdy skutečnost nenaplňuje naše očekávání. Pro některé z nás se jedná dokonce o delší životní úseky nebo období. Jako by se nám někdy nedostávalo to, co nás dělá šťastnými, ať už se jedná o důležité vztahy, pracovní úspěchy, nebo i hlubší existenciální naplnění. Smutní můžeme být i když společnost selhává ve vytváření podmínek, které zajišťují, že se cítíme dobře.

Smutek je zkrátka něco, co každý někdy prožil nebo prožívá, i když se s tím málokdy dělí s ostatními. Všude přece slyšíme, že je důležité si život užívat a radovat se za každých okolností! Seznamka bude příležitosti, jak se vzájemně poznat i v tom, co je na nás křehké, co třeba vždy neukazujeme, ale co z nás dělá lidské bytosti ve své bohatosti. Příležitost bude také sdílet, co nám smutek přináší, jak na něj reagujeme, jak se s ním vyrovnáváme my i naše okolí.“

Akcí provede Jakub Černý, psycholog, sociální pracovník a terapeut, která pracoval na různých pozicích v neziskovém i státním sektoru v oblastech drog, závislostí a duševního zdraví. Jako supervizor, lektor i aktivista podporuje projekty spjaté se sociální změnou a emancipací lidí s vlastní zkušeností, například v projektu Street support. Jakub je jedním ze zakládajících členů spolku Narativ, se kterým se dlouhodobě věnuje rozvoji kolaborativní a dialogické praxe v ČR, strukturálním a politickým aspektům duševního zdraví a systému související podpory.

Více informací najdete na https://plato-ostrava.cz. (hav)