Astrologické-astronomické rukopisy doby Václava IV.

Další zajímavá přednáška Marka Zágory se bude konat v úterý 14. ledna od 16.30 hodin v ostravském Domě umění. Tentokrát budou tématem astrologicko-astronomické rukopisy doby Václava IV.

Pořadatelé akci přibližují slovy: „Panovníci vrcholného a pozdního středověku se hojně zajímali o astronomii a astrologii. Nejinak tomu bylo i v Českém království. Z Lucemburků se nejvíce oběma obory zabýval římský a český král Václav IV. Hlavními důkazy jsou tři dochované astronomicko-astrologické manuskripty z jeho knihovny. Dva z nich se dnes nacházejí v Rakouské národní knihovně ve Vídni. Prvním je tzv. Vídeňský astronomicko-astrologický sborník, druhým pak Quadripartitus Klaudia Ptolemaia. Nejméně známým je pak třetí rukopis, tzv. Mnichovský astronomicko-astrologický sborník, uložený v Bavorské státní knihovně v Mnichově. Především oba sborníky zaujmou jak po stránce obsahové, tak i po stránce výtvarné. Součástí výzdoby jsou i typické symboly Václava IV., kterého nezajímala jen výtvarná stránka kodexů, ale bezpochyby i jejich obsah. Přednáška představí slovem i obrazem všechny tři rukopisy.“

Vstup na přednášku je volný. Další informace najdete na https://www.gvuo.cz/aktuality/astrologicko-astronomicke-rukopisy-doby-vaclava-iv_nd128. (hav)