V Noci práva se bude na krajském úřadu řešit vražda

Festival nazvaný Noc práv bude plný přednášek, prezentací, diskuzí, workshopů, exkurzí, divadelního, filmového a hudebního představení s tématikou práva. Uskuteční se už ve čtvrtek 6. března na různých místech v Ostravě. Mezi zapojenými organizacemi najdete například Českou advokátní komoru, Probační a mediační služba, VŠB - Technickou univerzitu Ostrava, Okresní soud v Ostravě, Krajský soud v Ostravě, Ústav soudního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava, Městskou policii Ostrava, Vazební věznici Ostrava a další. Přehled všech akcí najdete https://www.nocprava.cz/.

Osmihodinový festival zorganizoval Nadační fond Paragraf. Noc práva se inspirovala francouzskou La nuit du droit. Oslavuje důležitý historický okamžik, kdy byla vyhlášena a nabyla účinnosti Ústavní listina Československé republiky v roce 1920. Na den přesně tak oslavíme 100. výročí této významné události v dějinách našeho státu.

Program je připraven i například na krajském úřadu v Ostravě. Bude se tu „řešit“ vražda. Bude se zde promítat dokument Tváří v tvář démonům, který popisuje vraždu mladého muže z roku 1994. Poté se bude diskutovat o významu konceptu restorativní justice. Zavražděný mladík totiž není jedinou obětí zločinu, příběh zasahuje i jeho rodiče, přátele, stejně jako blízké odsouzených. Cílem restorativního přístupu je dát do pořádku i mezilidské vztahy v širší komunitě, která trpí spáchaným trestným činem a zapojit do nápravy následků kriminálního jednání i pachatele.

Do Noci práva se zapojily také Okresní a Krajský soud v Ostravě, kde se návštěvníci mohou zúčastnit simulovaného hlavního líčení. Vazební věznice Ostrava a Ústav soudního lékařství FNO nabízejí komentované prohlídky, Divadlo Jiřího Myrona uvede dvouhodinové drama ze soudní síně s přímou účastí diváků. VŠB-TUO zve do kina Vesmír na film 12 rozhněvaných mužů a následnou diskuzi s odborníky. V Dolních Vítkovicích mohou zájemci navštívit výstavu CRASH, v Heligonce si třeba zazpívat a popovídat se „zpívajícím právníkem“ Ivem Jahelkou nebo se zúčastnit přednášek o právu na ostravském magistrátu a v Českém rozhlasu Ostrava. O právu na aktivní obranu nebo na ochranu před kyberšikanou se lidé na Noc práva více dozvědí na Vyšší odborné škole Ahol. (hav, www.msk.cz)