Už 10. ročníku květnové výzvy Do práce na kole také v Ostravě

Vyměnit alespoň na měsíc auto za kolo nebo chůzi, a prospět tak životnímu prostředí i vlastnímu tělu - to je cílem květnové výzvy Do práce na kole, kterou spolek AutoMat pořádá už po desáté. Zájemci se mohou do soutěže hlásit od začátku března, a to za cenově nejvýhodnějších podmínek.

Město Ostrava se jako místní koordinátor zapojí do této celostátní soutěže i letos. Soutěž je určena pro týmy i jednotlivce, kteří dojíždí do práce na kole, bruslích, skateboardu, longboardu, běhají nebo chodí pěšky a zapojit se do ní mohou také vozíčkáři.

Soutěž Do práce na kole se bude konat od 1. do 31. května a je určena všem cyklistům, běžcům a chodcům, kteří chtějí zlepšit nejen svou kondici, zdraví, náladu, ale možná i vztahy s kolegy a přispět i k čistšímu ovzduší nebo celkově příjemnějšímu a bezpečnějšímu městu. Elektronický registrační formulář, stejně jako další informace o soutěži, doprovodných akcích a cenách pro soutěžící bude zveřejněn na www.dopracenakole.cz nebo na https://zdravaova.cz

"Jsme moc rádi, že se do výzvy i letos zapojí tradičně silná Ostrava. Právě Ostrava loni vyslala do boje o čistější životní prostředí a příjemnější atmosféru města více než tisíc účastníků, a dostala se tak na čtvrtou příčku v žebříčku měst. Soutěžící z Ostravy si během května 2019 zapsali 22 400 udržitelných cest. A doufáme, že letos znovu pokoříme rekord. Přál bych si to i proto, že sám z Ostravy pocházím," dodává Jan Haruda, hlavní koordinátor akce ze spolku AutoMat.

Registrace do výzvy Do práce na kole je nejvýhodnější během března, v dubnu potom ve dvou vlnách zdražuje. Každý účastník dostane jako každý rok tričko nebo nákrčník, které fungují také jako vstupenky na různé doprovodné akce.

V letošním roce je hlavní soutěžní kategorií celé výzvy pravidelnost, přičemž v průběhu května musí tým uskutečnit alespoň 66 % cest do práce a z práce jízdou, během, nebo chůzí. Dalšími kategoriemi jsou výkonnost pro dobrou věc, cyklozaměstnavatel roku a cykloměsto roku. „O tom, že má pohyb na vlastní pohon pozitivní účinky na fyzickou i psychickou kondici, už dnes nikdo nepochybuje. My ale chceme pomoci i našim městům. Změnit dopravní chování obyvatel a díky anonymizovaným datům o jejich trasách také jednat o zlepšování infrastruktury s jednotlivými radnicemi,“ popisuje hlavní koordinátor výzvy Honza Haruda z AutoMatu.

Velkou novinkou ročníku 2020 je také navrácení výkonnostní kategorie blíž původnímu smyslu. „Naším cílem je, aby lidé změnili své dopravní chování dlouhodobě, a ne, aby během pár týdnů podávali extrémní sportovní výkony. Tohle směřování se nám ale v posledních letech poněkud vymklo z rukou. Proto chceme letos ještě více posílit klíčovou pravidelnostní kategorii a kilometry naježděné na výkon neodměňovat. Naopak – nově bude možnost přispět nasbíranými kilometry na jeden ze tří vybraných projektů,“ popisuje Jan Haruda. Podpořit bude možné léčbu onkologicky nemocných dětí, práci s lidmi s psychickými problémy a cyklorikšu pro vyjížďky seniorů.

Autorem vizuálu, ze kterého vychází i originální soutěžní trička, vytvořil Jaromír Švejdík alias Jaromír99, autor komiksu Alois Nebel nebo Zátopek. Více informací a možnost registrace najdete na www.dopracenakole.cz. (hav)