Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě otevřena. Knihy budou 3 dny v karanténě.

Vědecká knihovna se veřejnosti otevírá 4. května. Je to první kulturní příspěvková organizace kraje, která se zájemcům zpřístupní. Provoz bude uvolňován postupně, v omezeném režimu. Bude nutné dodržovat bezpečnostní opatření, včetně třídenní karantény pro vrácené knihy.

Přístupná je pouze půjčovna (vchod v pravém křídle radnice). Čtenáři si můžou knihy půjčovat, vracet, případně se registrovat. Knihy bude nutné si objednávat výhradně z domova prostřednictvím online katalogu, který bude zpřístupněn pro objednávky od 4. 5. od 10:00. Pro vracení dokumentů je lépe využívat prioritně biblioboxy před knihovnou (s výjimkou deskových her a CD, které můžou čtenáři odevzdat přímo v knihovně). Otevírací doba bude omezená, v letním režimu. Vrácené knihy projdou povinnou třídenní karanténou, teprve poté budou k dispozici dalším čtenářům.

Zaměstnanci knihovny i její návštěvníci budou muset nosit roušky a jednorázové rukavice, které budou k dispozici u vchodu do knihovny. Čtenáři provedou u vstupu dezinfekci rukou a budou povinni dodržovat dvoumetrové rozestupy. Jejich počet v budově budou pracovníci knihovny regulovat. Každý den po ukončení provozu bude prostor půjčovny dezinfikován, stejně jako biblioboxy.

„Jsme si vědomi nepohodlí omezeného provozu knihovny, prosíme čtenáře o trpělivost a pochopení. Na prvním místě je zdraví a bezpečnost všech. Doporučujeme čtenářům, aby i nadále využívali naše bohaté online služby, například služby Info Help a DiploGuru. I nadále si čtenáři mohou objednávat rešerše, skenování článků z odborných časopisů a sborníků, vstupovat z domova do odborných databází a podobně. Mohou telefonicky nebo prostřednictvím e-mailů konzultovat s knihovníky, jak se zaregistrovat vzdáleně a využívat široké nabídky e-knih, kterých nabízíme přes 14 tisíc. Nově jsme zprovoznili Moodle, ve kterém čtenáři najdou zajímavé online kurzy a materiály ke studiu. Provoz Virtuální Univerzity třetího věku nebyl přerušen. Na Facebooku knihovny průběžně zveřejňujeme úkoly v rámci mozkového joggingu a další zajímavé informace, doplňující naše služby,“ doplnila ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Libuše Foberová a poděkovala všem čtenářům za dosavadní vstřícnost a vyjádřenou podporu na sociálních sítích.