S Fiducií třeba na haldu

Ostravská Fiducia připravila zajímavý program také na červen. Z důvodu opatření spojených s pandemií koronaviru bude nyní program směřován zejména do venkovních míst.
Už 4. června od 17.30 hodin se například uskuteční terénní přednáška geomorfologa Jana Lenarta nazvaná Haldy tady prostě jsou. Kapacita je ovšem pouze pro 30 osob, je tudíž potřeba si rezervovat místo bud osobně v antikvariátu, anebo telefonicky na čísle 596 117 312.

Sraz je u dolu Petr Bezruč (na zastávce trolejbusu Revírní bratrská pokladna, trol. č. 104, 106). Organizátoři k akci uvádí: „V době, kdy klademe stále větší důraz na kvalitu veřejného prostoru a krajiny, ve které žijeme, na mnoha místech Česka vyvstává otázka jak naložit s prostory po dobývání surovin. Typickou krajinou po těžbě je Ostravsko. 27 let od ukončení těžby černého uhlí začíná nová generace Ostravanů řešit svůj vztah k památkově chráněným důlním areálům, zatopeným poklesům a haldám, které v krajině zůstaly jako svědkové překotné industrializace a extenzivního předrevolučního dobývání.

Výsledky dotazníkového šetření, které probíhalo v rámci výuky na Ostravské univerzitě, ukazují, že vztah k takové krajině se rodí pomalu a ztuha. Přímo v terénu vám geomorfolog Jan Lenart ukáže, jaká jsou specifika a unikáty ostravských hald a představí také čerstvé výsledky dotazníkového šetření.“ (hav)