Ve Štramberku vzniklo nové Muzeum Šipka

Milovníci pravěku a archeologie najdou nové štramberské Muzeum Šipka poblíž náměstí v budově bývalých masných krámů, kde dříve fungovalo městské infocentrum. Nová expozice se věnuje nálezům na vrchu Kotouč a v jeskyni Šipka. Tuto lokalitu světově proslavil nález čelisti neandertálského dítěte. Originál tohoto vzácného exponátu zničil požár na konci druhé světové války, a tak návštěvníci uvidí jeho věrnou kopii. Muzeum je veřejnosti otevřeno od začátku června kromě pondělků každý den od 9 do 17 hodin.

„Pravěký podmořský život byl v této lokalitě opravdu bohatý, naštěstí jej zakonzervoval bývalý podmořský útes. Vzniklo tak světově unikátní naleziště paleontologických pozůstatků z období jury, kdy se vápencový útes tvořil. Jak tento svět kdysi vypadal, si mohou návštěvníci představit díky instalaci, která je součástí expozice,“ řekl spoluautor projektu Pavel Stabrava s tím, že v Muzeu Šipka si budou moci návštěvníci ve vitrínách prohlédnout část jedné z nejrozsáhlejších sbírek štramberských zkamenělin v České republice.

„Zajímavá je i replika známé jeskyně Šipka. Návštěvníci si ji mohou obejít, vstoupit do ní a zhlédnout poutavý videomaping, který ukazuje příběh pravěkých lidí. Výstava je interaktivní, takže bude možné si potěžkat a prohlédnout repliky nálezů a zkamenělin. Návštěvníci si také budou moci půjčit tablety a pomocí QR kódů se seznámit s podrobnými komentáři k jednotlivým exponátům,“ upozornil náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a doplnil, že dvoupatrová expozice muzea je také doplněna o fotografie a krátké filmy věnované mimo jiné významným osobnostem spjatým s výzkumy tohoto místa, jako byli například geolog Ludwig Hohenegger, paleontolog Mauric Remeš, rodák z nedalekého Příbora a archeolog Karel Jaroslav Maška. (hav, msk.cz)