Bílovec rozšiřuje nabídku zážitkových komentovaných prohlídek

Vedle bíloveckého zámku se během letní turistické sezóny pro návštěvníky otevírají i další památky ve městě a jeho okolí, a to formou zážitkových a komentovaných prohlídek. Ty už v minulém roce probíhaly ve větrném mlýně v Nových Dvorech a vyhlídkové věži kostela sv. Mikuláše. Nově si mohou zájemci prohlédnout s průvodcem také kapli sv. Barbory a některé historické bílovecké domy.

Zatímco ve větrném mlýně a vyhlídkové věži již první letošní komentované prohlídky proběhly, kaple sv. Barbory měla premiéru v sobotu 27. června.

„První zmínky o této kapli, která patřila původně k městskému špitálu, jsou již z 15. století. Původní gotická snad zčásti dřevěná kaple byla přestavěna na počátku 18. stol. v patronátu majitelky bíloveckého panství, baronky Bohunky Alžběty Sedlnitzké z Choltic. Dnešní podobu získala při úpravě na obřadní síň města v 60. letech 20. století,“ připomíná dlouholetou historii této úžasné památky Petr Nastálek, který je také zdejším průvodcem. „O tom, že bychom lidem přiblížili historii kaple prostřednictvím komentovaných prohlídek přemýšlím již zhruba čtyři roky a jsem velice rád, že se kaple konečně otevírá široké veřejnosti,“ dodává. Kaple, v níž je nově naistalována také minigalerie, má však pohnutý osud. Již několikrát byla ve stavu, kdy chybělo jen málo, aby z důvodu chátrání úplně zanikla. Vždy se však našel někdo, kdo ji zachránil. „Ke kapli má osobní vztah spousta zdejších občanů, někteří ji navštěvovali od dětství, jiní zde byli oddáni... Má své osobité kouzlo a my jsme velmi rádi, že se vždy našli lidé, kteří o kapli pečovali, a díky nimž si ji dnes může prohlédnout i široká veřejnost,“ navazuje starostka města Bílovce Renata Mikolašová a dodává, že Bílovec je připraven na turistickou sezonu a těší se na všechny návštěvníky, kteří sem zavítají. Další prohlídky v kapli sv. Barbory budou probíhat 25. července29. srpna a 26. září, a to vždy od 14 hod.

V červenci se pak nejen obyvatelé Bílovce, ale i široká veřejnost mohou těšit na také na první komentované procházky historickým centrem města. K řadě domů se totiž vážou nejrůznější příběhy, které v místních, ale i zahraničních archivech dohledal kastelán bíloveckého zámku Eduard Valeš. Ten tyto informace nejen zveřejnil v nedávno vydané knize Příběhy bíloveckých domů, ale o bohatých dějinách místních staveb i zajímavostech o lidech, kteří tu dříve žili, se podělí také právě prostřednictvím komentovaných prohlídek. První se uskuteční už v sobotu 11. července, další pak v termínech 25. července8. srpna29. srpna a 12. září, a to vždy od 16 hod.

A až do září se mohou zájemci objednávat také na zážitkové prohlídky větrného mlýna v Nových dvorech, který má nejmodernější dochované mlecí vybavení v České republice a je již druhým rokem zařazen do Technotrasy – projektu, který představuje ty nejzajímavější technické atraktivity z celého Moravskoslezského kraje. A stejně tak je po dohodě možné vystoupit s průvodcem na věž bíloveckého kostela. Je vysoká 50,67 m a jsou v ní umístěny celkem 4 zvony o celkové váze 3337 kg.  Na trase směrem vzhůru, na vyhlídce umístěné v 31 metrech, se návštěvníci mohou podívat také na místo pro veřejnost dosud utajené. Průvodce jim zde ukáže klenby hlavní lodi kostela, nad nimiž se budou moci pohybovat díky pochozí lávce.

Podrobné informace i lístky ke všem prohlídkám získáte v TIC Bílovec (osobně, telefonicky 556 412 266 nebo e-mailem na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Lístky je nutné si koupit na pokladně TIC.