Restaurovaný Beethovenův klavír v Hradci nad Moravicí

Návštěvníci zámku v Hradci nad Moravicí budou moci od úterý 18. srpna 2020 opět obdivovat hudební nástroj, u kterého skládal při svých pobytech na zámku v letech 1806 a 1811 sám Ludwig van Beethoven. Hudební pokoj je součástí základní prohlídkové trasy zámku.

Dominantou pokoje je klasicistní kladívkový klavír v mahagonové skříni, na který hrál při svých pobytech na zámku sám Ludwig van Beethoven. Poškozené podmalby klavíru si vyžádaly několikaměsíční restaurování.

Restaurovány byly celkem tři podmalby na skle, jedna čelní a dvě boční. Podmalby jsou provedené s použitím plátkového zlata a stříbra, uprostřed čelní podmalby je černé nápisové pole označující výrobce klavíru Erard Frères. Hlavním motivem čelní podmalby je novorenesanční ornament s linkami a jemným stínováním provedeným barvou a následně překrytým plátkovým zlatem. Barevná vrstva se zlatem byla u všech tří podmaleb rozpraskaná a celoplošně oddělená od skla. Nejhorší poškození však bylo v plochách vykrytých zeleným lakem, který byl značně degradovaný.

Při restaurování byly odstraněny nečistoty, proběhla fixace barevné vrstvy, čištění skla a usazení úlomků zpět na sklo, retuš plátkovým zlatem a retuš barevné lakové vrstvy. (hav, npu.cz)