Mláďata u mangust trpasličích v ostravské zoo

Rodina mangust trpasličích v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava se rozrostla o nové členy. V polovině července se v expozici Tsavo narodila čtyři mláďata. První týdny trávila v bezpečí doupěte, nyní už ale začínají objevovat okolní svět, takže návštěvníci je mají možnost pozorovat.

Mláďata mangust trpasličích se narodila 16. července. Jedná se o první mláďata narozená v Zoo Ostrava v nově sestavené skupině. Jejich pohlaví zatím neznáme. U mangust trpasličích se rozmnožuje vždy pouze dominantní pár. Samice je březí 49-56 dní. Po porodu zůstávají mláďata první čtyři týdny ukrytá v norách. Do péče o nejmladší členy skupiny se zapojují i podřízení jedinci – pomáhají s výchovou mláďat, hlídají je, přenášejí a samice je mohou dokonce i kojit. Celou skupinu drobných šelem, která aktuálně čítá devět členů, mají možnost návštěvníci vidět v expozici Tsavo (společně s dikobrazy jihoafrickými) pod výběhem afrických zvířat v blízkosti zastávky safari expresu. Viz také dokumentační video.

Mangusta trpasličí (Helogale parvula)
Je nejmenším zástupcem promykovitých šelem. Obývá travnaté stepi i suché písčité či skalnaté štěrkové plochy západní Afriky od Etiopie přes Botswanu až po Angolu. Je aktivní přes den. Žije společensky v rodinných skupinách o 20-30 členech vedených dominantní samicí. Mangusty se ukrývají, spí a rodí mláďata ve skalních či zemních dutinách, opuštěných termitištích nebo si vyhrabávají vlastní nory. Samci pohlavně dospívají nejdříve v jednom roce, samice později. Dožívají se 10-14 let. (zoo-ostrava.cz)