Bílovecký zámek ožije renesanční hudbou z doby Rudolfa II.

Pokud v neděli 23. srpna navštívíte bílovecký zámek, zavedou vás tóny renesanční hudby jediného souboru svého druhu ve střední Evropě Plaisirs de Musique, do dávné historie. Na chvíli se ocitnete se v době, kdy se na hradech a zámcích tančil takzvaný Tourdion – skočný tanec v 6/8 taktu. Je to ale také jméno známé francouzské pijácké písně přibližně z roku 1530.

Soubor Plaisirs de Musiqu, který byl založen v roce 2013 a specializuje se na autentickou interpretaci hudby starších stylových období, zde od 15 hodin zahraje hudební pásmo různých národností a stylů s názvem Tourdion - poklady renesance aneb hudba z doby Pražmů z Bílkova,“ vysvětluje Eduard Valeš, kastelán zámku Bílovec a dodává, že je nesmírně rád, že se podařilo tak úžasný koncert na zdejším zámku uskutečnit.

Na bíloveckém zámku budou v centru pozornosti především skladby Josquina des Prés, jednoho z nejslavnějších představitelů slavné nizozemské polyfonie a také hudba Codexu Jacobides. Tento codex patří jednoznačně k bohatému hudebnímu odkazu českých zemí, rukopis písní byl zapsán v Praze někdy v době vlády Rudolfa II. O jeho zachování se před zhruba 50 lety zasloužil mimo jiné také Jiří Tichota, specialista na loutnové tabulatury, který postupně skladby zapsané v německé tabulatuře na potrhaných papírech, poničených vlhkem a několika staletími špatného zacházení, přepsal. Některé z melodií použil Jiří Tichota před lety pro skupinu Spirituál kvintet, jedna ze skladem zazněla i v písni Karla Svobody a v podání Heleny Vondráčkové ve filmu Noc na Karlštejně. Edici s názvem Codex Jacobides, pojmenovanou po Štěpánu Jacobidesovi, jehož mimořádná skladba Preambulum je nejstarší instrumentální skladbou, která má prokazatelně českého autora, se však dlouhá léta nedařilo vydat.

Teprve spolupráce Jiřího Tichoty s uměleckým vedoucím souboru Plaisirs de Musique Janem Čižmářem vedla k dokončení tohoto pozoruhodného svědectví české hudební historie a k natočení CD Codex Jacobides, které letos vydal Supraphon. A právě písně z tohoto CD uslyší také návštěvníci bíloveckého zámku.  Program bude obohacen také o úžasné francouzské šansony o lásce.

Soubor Plaisirs de Musique

Členy souboru jsou přední evropští profesionální hudebníci hrající na dobové nástroje, ale i zpěváci, herci a tanečníci. Projekty souboru Plaisirs de Musique jsou realizovány pod uměleckým vedením Jana Čižmáře ve spolupráci s odborníky z oblasti historického tance a divadla.

Programová nabídka zahrnuje široké spektrum sahající od komorních projektů až po orchestrální obsazení. Inspiraci nachází především v nových objevech z hudebních archivů a usiluje o atraktivní spojení staré hudby s jinými druhy umění.