Předvolební debaty v Pantu začínají tématem školství a podnikání

Ostravské Centrum PANT připravuje sérii předvolebních debat na různá témata před krajskými volbami. První debata se zástupci stran a hnutí kandidující do zastupitelstva Moravskoslezského kraje, která se uskuteční ve středu 9. září od 18 hodin, nese název Školství, práce a podnikání – kvalita a formy výuky, profesní příprava, ekonomika, mzdy. Moderovat debatu budou Petr Kopecký z Ostravské univerzity a Daniel Stavárek ze Slezské univerzity v Opavě. Další debaty budou na tato témata: životní prostředí (15. 9.) či kvalita života (22.9.). Nakonec dojde i na setkání lídrů (29. 9.).

Pořadatelé ke středeční akce uvádí tuto anotaci:

„Jaké by mělo být školství v kraji? Jsme konkurenceschopní ve městě?
Jak kvalitní střední a vysoké školy bychom měli mít v našem kraji? Obstojí v mezinárodním srovnání? Umí vyvíjet a poskytovat nové a alternativní metody výuky? Jsou dost rychlé při reakci na trendy digitalizace, automatizace a při zvládání potřeb zaměstnavatelů? Jak zastavit úbytek vysokoškolských studentů? Vychováváme dostatek kvalitních lékařů, sestřiček, pečovatelek, učitelů, řidičů, strojvůdců a dalších společensky potřebných profesí? Ohrožují je nové technologie?

Jak by měl kraj podporovat firmy a podnikatele a tvorbu pracovních míst?
Jak má vypadat struktura regionální ekonomiky v dlouhodobém horizontu? Na jaké obory a jaký výzkum a vývoj vsadit při podpoře investic a začínajících podnikatelů? Jakou formou je podporovat? Jak zvýšit úroveň mezd v kraji? Jak se to projeví na kvalitě života obyvatel?

Jak se má vypořádat kraj s omezením a postupným zastavením těžby uhlí?
Jak naše regionální ekonomika pořád ještě z velké části závislá na těžkém a strojírenském průmyslu zvládne v krátkodobém a delším horizontu dopady výskytu COVID-19, očekávaný útlum těžby uhlí a výrazný odklon evropských ekonomik od fosilních paliv (např. v automobilovém průmyslu)? Jaký má být energetický mix v našem kraji? Umíme zajistit dostatečné zásobování elektřinou, plynem a teplem? Jaký má být podíl alternativních a tedy i obnovitelných zdrojů energie?" (hav)