Moravskoslezská policie vyšetřuje 40 podvodů spojených s počítači a kryptoměnou

Moravskoslezští policisté vyšetřují čtyři desítky podvodů spojených s počítači a kryptoměnou. Oběti se nechaly zlákat k obchodování s virtuální měnou. Při té příležitosti jim pak podvodníci neoprávněně převedli peníze z účtů. Některým i milion korun.

Celkem kriminalisté evidují škodu okolo deseti milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská. Vzhledem ke stejné metodě pachatelů policisté předpokládají, že podvody může mít na svědomí jedna skupina.

"Policisté z oddělení kybernetické kriminality mají aktuálně na stole hned několik případů. Například, čtyřiašedesátiletou ženu z Nového Jičína zaujala na webu reklama společnosti obchodující s virtuální měnou a slibující výhodné zhodnocení peněz," uvedla mluvčí. Dodala, že žena vyplnila dotazník, na základě kterého byla u společnosti zaregistrována. Uvedla e-mail a číslo mobilu, na který jí zavolal neznámý muž hovořící česky s cizím přízvukem.

Žena pak souhlasila, že se muž vzdáleně přihlásí k jejímu počítači a nainstaluje jí tam program potřebný pro údajnou správu investic. Později se měla připojit do internetového bankovnictví. "Poté již bylo vše v rukou neznámého, který byl na její počítač připojen. Než si poškozená uvědomila, co se děje, podařilo se volajícímu za její pomoci bleskovými kroky převést na cizí účet téměř milion korun. Ve finále volající již takto postupoval naprosto sám, neboť ženě úplně znemožnil ovládat počítač," popsala postup podvodníka Štětínská.

Policisté evidují čtyři desítky takto podvedených lidí z celé republiky.

Mezi nejstarší patří třiaosmdesátiletý muž, který přišel o více než 23.000 korun. "Také někteří z mladší generace se nechali podvést, například dvaatřicetiletý muž nahlásil, že mu na účtu chybí 140.000 korun," řekla mluvčí. Celková škoda podle ní aktuálně dosahuje deseti milionů korun, stále se ale zvyšuje.

V podobných případech by lidé podle policistů měli být velmi opatrní. Rozhodně by neměli dívat cizím lidem svolení k tomu, aby se vzdáleně připojili k jejich počítačům. Pokud už se tak stane, rozhodně by se v této situaci neměli přihlašovat ke svým bankovním účtům.

(sd, Zdroj: ČTK)

Příbuzné články