Potkali jste se s tímto mužem??? Představil se jako Ing. Jiří Spokojený???

Komisař 3. oddělení obecné kriminality Ostrava zahájil trestní stíhání a obvinil 42letého muže, který je podezřelý ze spáchání z pokračujícího přečinu podvod. Doznal se k dalším dvanácti skutkům, které mají jedno společné. Koupě dražších mobilních telefonů a za ně provedená DEMO platba přes internetové bankovnictví.

Modus operandi byl vždy stejný. Nejdříve měl najít na internetových portálech inzeráty o prodeji mobilních telefonů, kdy se zajímal převážně o dražší modely. Následovala písemná či telefonická komunikace.

Prodejcům se měl představit jako Ing. Jiří Spokojený. Poté už proběhla osobní schůzka na několika místech jak v Moravskoslezském kraji, v Olomouci, ale i ve Vsetíně. Na místě měl před prodávajícím uskutečnit domluvenou platbu a to přes internetové bankovnictví. Převzal si zakoupený mobilní telefon včetně dokladů a odjel domů.

Jenže spokojenost byla pouze na jedné straně. Prodejce za mobilní telefon neobdržel ani do několika dnů peníze i přesto, že byl přítomen samotné on-line platbě. Prověřováním policisté totiž zjistili, že obviněný muž měl přes DEMO verzi, což je ukázková neboli zkušební verze internetového bankovnictví, uskutečnit platbu, která se tvářila jako reálná.

Ve skutečnosti však k žádné finanční transakci nedošlo. Tímto jednáním obviněný muž způsobil celkovou škodu za více jak 300.000,- Kč. Už na podzim byl za stejné jednání obviněn. Komisařem byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Nyní recidivistovi hrozí až pětileté vězení.

Není vyloučeno, že se mohl dopustit podvodného jednání napříč celou Českou republikou, proto se obracíme na veřejnost. Pokud jste se s tímto mužem setkali a stali se obětí uvedeného jednání, obraťte se na tísňovou linku 158.

 (mabys, zdroj: KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE) 

Příbuzné články