Hasiči našli po otevření bytu v Opavě tři mrtvé osoby, otrávily se oxidem uhelnatým

Jednotka hasičů ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Opavě byla v sobotu 12. února 2022 deset minut před jedenáctou hodinou dopoledne vyslána k otevření bytu v Polní ulici v Opavě.

Hasiči za přítomnosti policistů násilně otevřeli byt, svými detekčními přístroji uvnitř naměřili 288 ppm oxidu uhelnatého.

V obývacím pokoji nalezli bez známek života tři osoby a psa.

Hasiči celý byt přirozeně odvětrali a zároveň provedli měření i v ostatních prostorech bytového domu - tam již s negativním výsledkem.

Podle průzkumu hasičů nebyl uvnitř bytu nainstalován detektor oxidu uhelnatého.

Otravy oxidem uhelnatým (CO) z lokálních topidel a ohřívačů vody jsou i v našem kraji poměrně časté a nezřídka končí úmrtím. Hasiči neustále varují před tímto nebezpečím a nabádají k pravidelným kontrolám a opravám těchto zařízení a také k nákupům detektorů CO. Jejich cena na trhu se dnes pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Hlásiče CO chrání všechny živé organizmy před smrtícím plynem. CO je neviditelný plyn bez zápachu, proto ho člověk nemůže smysly zaregistrovat. Detektor zajistí okamžité upozornění na tvorbu CO, který začne vznikat u špatně spalujících zařízení jako např. bojlery, kotle, krby a další zařízení spalující dřevo, uhlí, plyn, oleje nebo naftu. Vzhledem ke zrádnosti CO se doporučuje jeho umístění zejména k domácím kotlům a karmám.

(mabys, zdroj: HSZ MSK)

Příbuzné články