Spadla klec na recidivistu

Další objasněnou sérii vloupání mají na svědomí kriminalisté z Vítkovic.

Policisté napříč Ostravou pátrali po neznámém pachateli, který se vloupal do objektů a vozidel. Způsob provedení byl velmi obdobný. Násilným způsobem vnikl do objektů, kterými byly například bytové domy, garáže, firmy. Následně pokračoval do sklepů, koláren či kanceláří a bral vše, co se dalo zpeněžit.

Ve většině případů to byly jízdní kola, ale také nářadí či motorová pila. V jednom případě se vloupal do bytového domu, kde ze společných prostor vypáčil poštovní schránku, ze které si odnesl soukromý balíček. Jindy však odešel s nepořízenou.

Nesoustředil se jen na noční dobu, využíval i příležitostí přes den. V několika případech se vloupal do vozidel tak, že poškodil skleněnou výplň a odcizil vše, co lidé v autě nechali, například kabelky, peněženky s doklady a s platebními kartami, mobilní telefony, ale také trekové hole.

Kriminalisté shromáždili důkazy, zajištěné stopy a vyhodnotili kamerové záznamy, které mnohdy zachytily pachatelovo jednání. Na základě osobní znalosti ztotožnili možného podezřelého. Tím byl 30letý muž z Ostravy. Pod tíhou neprůstřelných důkazů se doznal k 24 skutkům, které měl spáchat od října loňského roku do začátku února a způsobit tak škodu přes 450.000,- Kč.

Jak se ukázalo, jeho teritorium nebyla pouze Ostrava. Ve dvou případech mu byly dokázány dva skutky na Frýdeckomístecku. Na začátku ledna měl vniknout do šaten v jedné společnosti v obci Staré Město a odcizit osobní věci několika zaměstnancům. O několik dní později dokonce měl do stejné obce přijet z Ostravy na kole. Zřejmě se mu na stojanu na kola zalíbilo novější pánské jízdní kolo, které měl následně odcizit a na něm se do Ostravy vrátit. Původní kolo zanechal poblíž místa činu.

Komisař 6. oddělení obecné kriminality zahájil stíhání proti 30letém muži a obvinil ho ze spáchání přečinů krádež, poškození cizí věci, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě prokázání viny muži hrozí až pětileté vězení.

(mabys, zdroj: POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE)

Příbuzné články